windows-phone-8_thumb.png

Nakon 17 godina, Microsoft diže ruke od svog mobilnog operativnog sistema Windows Phone.

Priču oko budućnosti mobilnog operativnog sistema završio je Joe Belfiore, direktor odela Operativni Sistemi u kompaniji Microsoft, izjavom je da Microsoft ne planira lansiranje novih telefona niti novih karakteristika za već postojeće pametne telefone.

Windows Phone korisnici su očekivali da će Microsoft unaprediti platformu novim dodacima i konačno početi raditi na popularizaciji mobilnog operativnog sistema, međutim jedino što će dobiti jesu neophodne popravke i bezbednosna ažuriranja.

Mobilni operativni sistem je već neko vreme praktično napušten i mrtav od strane Microsoft-a, međutim kompanija to nikada zvanično nije priznala. Microsoft je objavio razne verzije svog operativnog sistema za mobilne uređaje od 2000. godine a najnovija je Windows 10 Mobile objavljena 2015. godine.

Joe Belfiore navodi daje glavni razlog ne prihvatanja mobilnog operativnog sistema od strane korisnika taj što ga developeri aplikacija nikad nisu u potpunosti prihvatili tj. nema dovoljno aplikacija.

Svi mobilni operativni sistem koji su do sada propali imali su isti problem, nisu mogli privući dovoljan broj developera koji bi korisnicima mnogi ponuditi kvalitetne aplikacije za njihove uređaje. Palm-ov webOS, različite varijante Linux-a, BlackBerry 10 i mnogi drugi, svi su oni nudili tehničke mogućnosti koje su verovatno prevazilazile ono što je u tom trenutku bilo dostupno na tržištu, međutim postojao je taj problem sa developerima i njihovim razvojem aplikacija za pomenute platforme. Jednostavno, korisnici su ostali uskraćeni za kvalitetne aplikacije za pristup i upravljanje dokumentima, nije bilo dovoljno kvalitetnih igrica, tako da je i interes za te platforme bio ograničen na vrlo mali broj korisnika.

Mobilnim tržištem godinama unazad dominiraju Google Android i Apple iOS. Microsoft-ov mobilni operativni sistem je prema navodima kompanije Gartner u poslednjem kvartalu 2016. godine imao tržišni udeo od skromnih 0,5%.

Portparol Microsoft-a navodi da će kompanija nastaviti da podržava svoju trenutnu liniju Lumia telefona i druge Windows Phone telefone kao i da planiraju da na Android telefone dovedu funkcije kao što je Edge pretraživač.