Rano jutros se dogodio najveći cyber napad na kripto-valute. Žrtve su više od pola milijuna korisnika koji su sudjelovali u rudarenju kripto-valuta. Slovenska kripto-burza i kompanija koja se bavi rudarenjem kripto-valuta NiceHash, potvrdila je da se dogodio hakerski napad u kom je iz njihovog e-Wallet otuđeno oko 4.700 Bitcoin-a u vrijednosti većoj od 55 milijuna eura.

rudarenje kripto-valuta

NiceHash je Slovenska kompanija sa sjedištem u Ljubljani. Osnivači su kompanija H-Bit, u vlasništvu Martina Škorjanca i kompanija Bitorious, vlasništvu Marko Kobala koji je aktualni direktor NiceHash-a.

NiceHash ima vrlo zanimljiv poslovni sistem. Slovenačka kompanija svojim korisnicima nudi Bitcoin-e u zamjenu za moč njihovih računalnika koje onda koristi za rudarenje nekih drugih kripto-valatu!

Svim zainteresiranim preporučamo članak: “Zarada na Internetu: Rudarenje kripto-valuta“.

Šef marketinga kompanije NiceHash Andrej P. Škraba ističe da je napad izveden izjemno profesionalno s uporabom metode društvenog inženjeringa.
NiceHash u suradnji s policijom intenzivno radi na otkrivanju počinitelja, čak i unutar same kompanije, zbog čega su obustavili svoj rad za najmanje 24 sata. Kao mjeru opreza kompanija moli svoje korisnike da promjene lozinke

Preporučujemo izjemno koristan članak: “Kako ukloniti trojanski virus za rudarenje kripto-valuta sa vašeg računara“.

Dobri poznavaoci navode da je ovo do sada najveći napad na određenu tvrtku i da Slovenska kompanija teško može da vrati ovaj iznos.

Sami korisnici prst krivnje upiru u kompaniju i u Martina Škorjanca koji je otac Matjaža Škorjanca, jednog od najpoznatijih Slovenskih hakera koji je 2010. godine uhićen i optužen da je autor zloglasnog virusa “mariposa” koji je zarazio više od milijun računala.