Twitter je predstavio novu funkciju QR kodovi, za koju veruje da bi mogla podstaći rasta korisnika.

twitter-qr-code

Poslednjih nekoliko meseci Twitter se nalazi u velikim problemima i to ne samo zbog sporog rasta broja korisnika i pada prihoda. Naime, sve kompanije koje su bile zainteresovane za kupovinu ovog najpoznatijeg mikrobloging sajta, odustale su od daljih pregovora, a kao direktna ili indirektna posledica toga bilo je otpuštanje 300 radnika. Samo sat vremena nakon što je objavio da otpušta veliki broj radnika Twitter je objavio gašenje nekada vrlo popularne video aplikacije Vine.

Neuspeh aplikacije Vine je pokazatelj velike borbe unutar same kompanije Twitter. Uprkos tome što je aplikacija bila vrlo popularna, sa nekoliko desetina miliona korisnika, Vine je imala ogroman problem jer je Twitter-ova vizija vezana za njenu budućnost bila potpuno zbrkana. Ta nejasna vizija šta uraditi sa Vine rezultirala je gubljenjem koraka za konkurencijom i na kraju gašenjem.

Twitter veruje da će mu nova funkcija koja budi rečeno radi isto kao i Snapchat Snapcodes, prikazuju sliku korisnika u centru QR koda, pomoći u dovođenju žarko potrebnih novih korisnika.

Funkcija je trenutno dostupna na Twitter aplikaciji za Android i iOS uređaje. Da bi koristili QR kodove na iPhone potrebno je da odete na svoju profilnu stranicu, otvorite podešavanja (kliknete na ikonu zupčanika) i izaberete “QR kod” opciju za generisanje i deljenje koda ili za skeniranje nečijeg koda.

Android korisnici ovoj funkciji mogu da pristupe preko profilne stranice ili levog “slide” menija pod noćnim režimom (night mode). Izborom ćete pokrenuti kameru za skeniranje kodova, zajedno sa “my QR code” generatorom. QR kod koji ste napravili možete sačuvati u svojoj foto-galeriji i na primer, koristiti ga u kao sliku profila ili ga delite preko nekog drugog servisa.

Skeniranjem nečijeg QR koda otvoriće vam se njegov profil sa opcijom da ih pratite ako želite.

Iako ćete možda primetiti da korišćenje QR kodova izgleda malo besmisleno za upotrebu na Twitter-u jer su deljenje linka ili korišćenje@ sasvim sigurno brži i lakši način deljenja vašeg Twitter profila. S druge strane, QR kodovi su potpuno smisleni za Snapchat jer ne postoji drugi način da se traži neko po imenu, dok na Twitter-u imate bezbroj načina za pretraživanje i povezivanje sa nekim. Twitter se nada da će se nova funkcija QR kodovi značajno koristiti u fizičkim dokumentima kao što su vizitkarte.

Treba reći da je ovo druga nova funkcija koju Twitter uvodi u poslednjih desetak dana. Pre QR kodova Twitter je predstavio proširenje svoje “Mute” funkcije koje sada korisnicima omogućuje da pored ostalog naprave crne liste ključnih reči, fraza pa čak i emoija koje mogu mutirati u obaveštenjima.