Amazon je juče objavio da od sada nudi izdavačima i autorima novu 70% royalty opciju. Nakladnici i autori koji odaberu ovu opciju će primiti 70% od navedene cijene od prodaje njihovih e-knjiga u Amazon Kindle trgovini.

Kako bi se kvalificirali za ovu opciju, izdavači trebaju da daju podršku za tekst-u-govor opciju i naprave e-knjigu dostupnu u svim geografskim područjima za koje autor ili izdavač imaju prava. Osim toga, izdavači se također moraju složiti da će e-knjigu prodavati za najmanje 20% ispod cijene prave knjige i neće moći naplatiti više od 9,99 dolara za Kindle izdanje.

Kao što je Amazon izjavljuje u današnjem priopćenju, izdavači i autori koji odaberu standardnu opciju royalty bi imali zaradu od 3,15 dolara od svake prodaje e-knjiga koje se prodaje po cijeni od 8,99 dolara. Sada, s 70% opciju, te izdavači bi zaradili 6,25 dolara.

70% royalty opcija će biti dostupna za US nakladnike od 27. siječnja.

Ovo je svakako zanimljiv potez Amazona. 70% komisije postaje standard među brojnim industrijama, uključujući i Apple Store. Naravno, šuška se da će Apple otvoriti vlastitu e-book online trgovinu, kada i ako izdaju toliko pričani Apple tablet (ili kako već neki pričaju da će se zvati iPad ili iSlate). Prema najnovijim glasinama, Apple je trenutno u razgovoru s brojnim izdavačima u SAD kako izdavači objavili svoje e-knjige u iTunes trgovini ili u novovom Apple e-book storeu.

Nakladnici su bili dugo nezadovoljni s Amazonovom odlukom da će držati cijene e-knjiga niske. Nova mogućnost izdavača da dobije veći dio za autorske naknade izgleda kao veliki ustupak izdavačima. Ako se Amazon pribojava konkurencije u bliskoj budućnosti od strane Applea, sa ovim potezom bi to imalo još više smisla.

Svakako, za korisnike i kupce se vjerovatno mogu očekivati još niže cijene i možda najpovoljnije čitanje sa najbržim pristupom knjigama nego ikad do sada.