stevejobs_apple_ipad

Juče je Apple prezentovao dugo najavljivani i očekivan tablet PC pod nazivom iPad.

SPECIFIKACIJE:

  • 9.7 inčni ekran, debljine 0,5 inča, 1,5 kg težine.
  • Veličina memorije: 16, 32 ili 64 GB hard disk
  • CHIP: od 1 GHz Apple-A4 inhouse čip.
  • Wi-Fi: 802.11n
  • TraJanje bateriJe: 10 sati
  • UključuJe još zvučnike, mikrofon, 30-pinski konektor, akcelometar i kompas

iPad se bazira na više različitih modela, tako da su i cene različite, ali svakako i najskuplja verzija je ispod $1,000, dok je najpovoljnija varijanta $499.  Za najpovoljniju varijantu dobijate 16GB memorije i Wi-Fi.

apple-tablet-cijena

Bitni elementi su kao i očekivani multi-touch ekran, prilično dugo trajanje baterije. Tastatura je kao i na iPhone integrisana na samom ekranu, dok za one koji više kucaju, i žele konkretne tastere postoji i dodatak, tastatura kao docking stanica.

docking-tastatura

Funkcionalnost je višestrana, slušanje muzike, čitanje knjiga, internet, pregled filmova i fotografija, iWorks – rad sa dokumentima, itd. Ipak, Apple nije prevazišao očekivanja. iPad ima dosta nedostataka, između ostalog nedostatak kamere koji je u današnje vreme veliki nedostatak. Podrška za software takođe ima dosta nedostataka, kao npr. nemogućnost multi-taskinga, bez drag’n’drop funkcije, a tu su još nedostatak USB porta, kao i bez čitača kartica (SD slot), HDMI izlaza, bez podrške za 1080p i wide screen, bez pune podrške za GPS, itd.

usb-ipad

Svakako ono što opravdava trenutne funkcionalnosti jeste cena. Ostaje da vidimo kako će iPad proći na tržištu, a verovatno će nove verzije ovog uređaja uključiti i sve ove nedostatke. Ipak iPad i dalje neće moći zameniti vaš laptop a ni vaš telefon, ali može biti prestižan modni dodatak u vašim poslovnim nastupima.