apple_protiv_nokia Nokia i Apple su u središtu intenzivnog rata za patente. Posljenja akcija u ovom duelu je tužba podnesena Internacionalnoj Trgovinskoj Komisiji (ITC) tražeći da blokiraju uvoz Nokia mobilnih uređaja u SAD. To proizilazi od prethodnih Nokia tužbi gdje su tražili da se zabrani uvoz iPhonea, iPods, i Macbooksova.

Bloomberg navodi da Appleovim naporima da blokira uvoz Nokia uređaja vezan još jedan prigovor povrede patenta, te da se obavijest o tužbi pojavila jučer na ITC's sajtu.

Tužbe i kontra tužbe između Nokia i Apple su započele krajem listopada 2009 gdje je Nokia podnijela tužbu u Delaware okružnom sudu protiv Apple za povredu patenta bežičnu tehnologije.

Apple je, naravno, podnio protutužbu. U prosincu Nokia kreće na ratni pohod s pritužbom ITCu tražeći od ITCa blokadu uvoza Apple proizvoda.

S obzirom da Appleov mobilni tržišni udio i dalje raste, dok je Nokia je u opadanju, što svakako može razumjeti zašto bi se Nokia osjećala dovoljno ugroženom da poduzme akciju, i zašto će Apple biti primoran odgovoriti. Obje kompanije se suočavaju sa oštrim kaznama koje teško mogu utjecati na njihovu cijenu dionica.

U izjavi putem tekstualnih poruka, glasnogovornik Nokije Mark Durrant je izjavio:

Nokia će proučiti prigovor ali će se i dalje energično braniti … No to ne mijenja činjenicu da Apple nije uspio dogovoriti odgovarajuće uvjete za korištenje Nokia tehnologije te je tražio najpovoljniji način da dođe do Nokia inovacija jer se je prvi iPhone bio isporučen u 2007.

Bloomberg također piše da je ITC vladina agencija čiji je posao da zaštiti tržište SAD-a od nepoštenih praksi trgovine, uključujući i povrede patenta. ITC se obvezuje da će razmotriti tužbu Apple, i završiti istragu za 15 mjeseci.

Očigledno da je ovo tek početak Nokia-Apple duela tako da ćemo imati priliku da čujemo još dosta pre nego sud odluči o konačnoj presudi.