Ne radi se samo o Kini, već ima tu malo i Baidu-a! Bura oko Google-ve skorašnje obavijesti iz koje se da zaključiti da postoji realna mogućnost da će se Google povući iz Kine zbog nedavnih hackerskih napada na Google aplikacije (najviše Gmail). Da li će Google odustati od svog godisnjeg profita od preko 600 miliona dolara ostvarenih u Kini u toku prošle godine, ili je to realna borba za slobodoumnost u šta mnogi sumnjaju.

Danas, kao se priča razviJa, kineski stanovnici su otvoreno "tugovali" za gubitkom Google-a paleći cvijeće u Pekingu ispred sjedišta kompaniJe. (Slika iznad Je preuzelta od fotografa Junyu Vang)

Ovo pokazuJe da se potezi kineske vlade za cenzurom već negativno odražavaju na stanovništvo, te da Google’-ov moralno-uzvišen stav čak djeluje djelotvornim u nekim djelovima Kine.

Sa druge strane statistike eMarketing agencije pokazuju da Google više i nije toliko sam na vrhu internet pretrage. Ne treba zaboraviti da kineski Baidu je sada treći po veličini internet pertraživač u svetu, te je usko za petama Yahoo i postoji mogćnost da će uskoro preuzeti broJ dva u svijetu. Yahoo Je 8,9 miliJardi pretraživanja u Julu 2009; Baidu imali 8 miliJardi. To Je dvostruko više od broJa četiri Microsoft-a (Bing) koji je imao samo 3,3 miliJardi pretraživanja. Google Je i dalje nekoliko svetlosnih godina ispred svih sa 76,7 miliJardi pretraživanja, ali to ne znači da Baidu nije globalna pretnja.