Microsoft korporacija sa izlaskom novog Windows 7 operativnog sistema je napunila svoju dobit i neočekivano uvećala prihode u posljednjem kvartalu, što je dodatni oporavak za dugotrajan pad u ostatku svog poslovanja.

U drugom tromjesečju 2009 neto dobit porasla je na 6,66 milijardi dolara, ili 74 centi po dionici, što je prevazišlo procjenu analitičara anketiranih od strane Bloomberga koji su očekivali visinu dionice od 59 centi.

Prihod se popeo za 14 posto na 19 milijardi dolara, potaknut oporavkom u prodaji PC računara. Microsoft je prodao više od 60 milijuna kopija Windowsa 7 jer je debitirao u listopadu, što ga čini najbrže prodavana operativni sustav ikad. Microsoft je u svom godišnjem izvještaju dodao da je oporavak bio ograničen na potrošače, a ne na poslovnu klijentelu.

Godinu dana ranije, Microsoft neto dobit je iznosila 4,17 milijarde dolara, ili 47 centi po dionici, na prodaju od 16,6 milijarde dolara. Ono što je zanimljivo je da većina prihoda i profita generirana na leđima potrošačke potražnje, dok još ne postoje tačni izgledi za oporavak kompanije.

Prihodi od Microsoftove poslovne divizije, koja prodaje Office softver, pala je za 2,8 posto na 4,75 milijarde dolara. Online usluge su takođe pale za 4,6 posto, ugrožena sporom prodajom internet oglasa. Dio koji je zadužen za XBOX je takođe u padu.

Microsoft, je zaustavio davanje prognoza zarade u siječnju 2009, jer nije bilo izgleda za profit i prodaja. Potvrđena su predviđanja iz listopada koja su najavljivala troškove poslovanja od čak 26,5 milijarde dolara u ovoj fiskalnoj godini.

Iako profit promet izgleda dobro, potajna očekivanja dioničara su se bazirala na umanjenju operativnih troškova do čega nije došlo.

Microsoft je za ovu godinu najavio redukciju troškova naročito u proizvodnji XBOX konzola, kao i u nekim operativnim troškovima, tako da se za ovu godinu očekuju niži operativni troškovi.