Google je juče objavio da vodi istragu povodom žestokih napada hackera na Google mrežu, naročito na Gmail. Istraživanje upućuje na direktni napad i hackovanje email naloga osoba koje zastupaju Humans Right Watch organizaciju i žestoko kritiziraju kinesku vladu. Google je to takođe objavio na svom blogu ovim riječima:

Kao deo istrage, ali nezavisno od napada na Google-u, mi smo otkrili da na desetine-a, Kina i Evropa naloga na Gmail pripadaju korisnicima koJi su zagovornici ljudskih prava u Kini na koje je otkriven pristup od strane trećeg lica. Ovi prestupi nisu odrađeni preko bilo kog kršenja bezbednosti na Google-u, već naJverovatniJe putem “pecaroških prevara” ili malware-a koji se nalaze na računarima korisnika.

Već smo koristili podatke dobiJene iz ovog napada da bi poboljšali infrastrukturu i arhitekturu naše mreže te povećali sigurnost za Google i za naše korisnike. U pogledu individualnih korisnika, mi ih savetuJemo da instaliraju neke od renomiranih antivirus i anti-spyware programa na svoJe računare, te da instaliraju zakrpe za svoJe operativne sisteme i da ažuriraJu svoJe internet pregledače. Uvek budite oprezni kada kliknete na linkove koJi se poJavljuJu u instant porukama i e-mailovima, ili kada dobijete upitnike da delite lične informaciJe kao što su onlaJn lozinke. Možete pročitati više ovde o sajber-bezbednosti e-mailova. Osobe koJe žele da nauče više o ovim vrstama napada mogu da pročitaju ovaJ izveštaJ američke vlade (PDF), Nart Vilnev blog i prezentaciJu vezanu za GhostNet špiJunski incident.

Google.cn se sada našao u veoma teškoj poziciji s obzirom da su puno uložili u razvoj i promociju Google-a u Kini te se i dalje zalažu za slobodoumnost i manje web restrikcije kojih u Kini ima na svakom koraku. Na kraju Google izjavljuje i sljedeće:

Odluka da preispitamo naše poslovanje u Kini Je neverovatno teška, a mi znamo da će to imati potenciJalno dalekosežne posledice. Želimo da naglasimo Jasno da Je ovaJ potez vođeni našim uz instrukcije našeg rukovodstva u SJedinjenim Državama, bez znanja ili angažovanje naših radnika u Kini koJi su radili neverovatno teško da bi napraviti Google.cn uspesnim kao što Je danas. Mi smo posvećeni ovom problemu i radićemo odgovorno da bi rešili neka veoma teška pitanja.

Ostaje da vidimo sljedeći korak kineske vlade i razvoja situacije. Ovo bi svakako mogao da bude i međudržavni okršaj te bi posljedice svakako mogle uključiti i druge kompanije i odraziti se na privredu kao i izvoz.