Nedavno je Facebook podigao prašnu izjavom da raskida svoj početni reklamni ugovor s Microsoftom i da uzima potpunu kontrolu nad oglasima na svojim stranicama.

Partnerstvo nije u potpunosti prekinuto, Microsoft će i dalje nastaviti prodavati tekstualo orijentisane reklame za pretragu, i integrirati svoju Bing tražilicu na Facebook-u.

Facebook-ov Adsense proizvod, koji se naravno neće tako zvati, će iskoristiti posjetitelje društvenih tokova i omogućiti publisherima i vlasnicima stranica da predstave oglase relevantne za ono za što je korisnik zainteresiran na temelju njihovih aktivnosti, veza na Facebooku.

Recimo da ste javno postavili informaciju na svoju Facebook stranicu o kupnji automobila. Oglašivači koji koriste Facebook Adsense proizvod će biti u mogućnosti predstaviti oglase koji se odnose na auto sa više relevantnosti na vaš život u tom trenu.

Naravno, ako Google-ovo guranje u socijalnu mrežu s Buzz-om bude uspješno, mogućnosti socijalnog Adsense također može dati različite mogućnosti. U ovom trenutku, AdSense je kontekstualno upravljan, dakle, odnosi se na ono što korisnik gleda u tom trenutku. Isto tako, ako su ključne riječi već spremljene, reklame izlaze za te ključne riječi na temelju ponude AdWords sustava.