Federalna energetska regulatorna komisija je dala ovlaštenje Google Energy-ju da kupnju i prodaje električne energije kao i svi drugi. Sa ovom odlukom Google će ne samo da bolje upravlja vlastitim troškovima energije, nego će to vjerojatno dodati u svoj repertoar usluga.

Google je izrazio želju za pristup većim količinama obnovljivih izvora energije kako bi mogli proizvoditi električnu energije koju troši ogromno search-engine carstvo. Nije neobično za velike tvrtke da dobiju ovlast za trgovinu na tržište električne energije u svrhu upravljanja vlastitim troškovima energije.

Mi nemamo nikakvih konkretnih planova. Želimo sposobnost za kupnju i prodaju električne energije u slučaju da ona postane dio našeg portfelja,

rekao je Google predstavnik Niki Fenwick.

U toku 2007. godine Google je planirao potrošiti stotine milijuna dolara kako bi pomogao inženjerima i znanstvenicima koji bi odgonetnuli put do generisanja 1 gigawatt čiste električne energije.

U 2008, direktor Google-a Eric Schmidt predstavio je energetski plan, sa eksplicitnim matematičkim proračunima, kako SAD mogu dobiti 100 posto svoje električne energije iz obnovljivih izvora, smanjiti emisije za pola, stvoriti više radnih mjesta, te smanjiti ukupne troškove energije.

Google je također uložio stotine milijuna u “zelena” istraživanja energetske tehnologije, projektima sa vjetrom, toplotom, termalnim i geotermalnim izvorima. Uloženo je u projekte za razvoj plug-in hibridnih automobila te je razvijen software za plug-in električna vozila. Tvrtka je pokrenula pilot-projekat za svoju vlastitu energiju, uključujući 1,6-megavata solarnih instalacija za Mountain View, sjedište u Kaliforniji, koje se smatra najvećim korporativnim vlasništvom instalacija u SAD-u.

Uspjeh ulaganja u električnu energiju može biti eSolar, koji i nudi termalnu solarnu energiju biljaka pomoću heliostats software-a. Tvrtka je već odradila projekte u vrijednosti od preko 500 megavata za Southern California Edison i nekoliko tvrtki u jugozapadnom SAD-u, projekat cjevovoda za Kinu, Španjolsku, Bliski Istok i Južnu Afriku, te su Google suosnivači Sergey Brin i Larry Page ulagači u tvornicu električnih automobila Tesla iz San Franciska.