windows-mobile-7-microsoft Microsoft je lansirao najnoviju verziju svojeg operativnog sustava za mobitele, Windows Phone 7.

Redizajnirano je korisničko sučelje i sadrži mnoge Microsoft-ove servise kao što su Xbox LIVE igre i usluge Zune glazbe. Software je predstavljen na Mobile World Congress u Barceloni.

Prema istraživanjima tvrtke Canalys, Microsoft software trenutno ima dio od oko 9% na smartphone tržištu. To ga stavlja na četvrto mjesto u globalnom tržištu iza Symbiana, Rim (Blackberry) i Apple iPhone OS.

U nešto više od 30 mjeseci Apple je preuzeo 15% smartphone tržišta, dok Google-ov Android operativni sustav koji je na tržištu oko dvije godine ima 5% prema podacima Canalys.

Microsoft-ov novi operativni sustav je izgrađen oko niza tzv ‘živih pločica’, koje povlaći u stvarnom vremenu iz sadržaja korisničke web stranice i socijalne mreže.

Korisnik može kreirati vlastite pločice, na primjer, da drži tab za najnovije postove i slike od prijatelja ili rodbine na društvenim mrežama.

Novo sučelje također ima niz "hub-ova", koji okupljaju u svezu sadržaj s weba, aplikacije i usluge u jedan pogled. Šest hub-ova su ljudi, slike, igre, tržnice, glazba i ured.

Hub za igre, na primjer, uključuje elemente tvrtke za online gaming na mreži Xbox live, uključujući igre i sposobnost igrača da pristupe njihovim online profilima.

Glazbeni hub, spaja glazbu i video sadržaj s korisničkog računala, online glazbene usluge i ugrađeni FM radio.

Prvi mobiteli sa novim operativnim sustavom bit će dostupani u drugoj polovini ove godine, uključujući Samsung, LG, HTC i Sony Ericsson.

Imamo šansu da izvršimo udar na tržište,

kazao je Microsoft-ov šef Steve Ballmer.