Čovjek koji je stvorio web trgovinu sa ukradenim financijskim informacijama vezanim za desetke milijuna funti osuđen je na gotovo pet godina zatvora.

Trideset-trogodišnji Renukanth Subramaniam osnovao je Darkmarket, Facebook za prevarante, gdje kriminalci mogu kupiti i prodati detalje vezane za kreditne kartice i bankovne račune. Stranica je zatvorena još 2008 godine nakon akcije FBI agenata, što je dovelo do uhićenja više od 60 ljudi širom svijeta.

Subramaniam je priznao zavjeru s ciljem prijevare pred Blackfriars Crown sudom, a također je proglašen krivim i za hipotekarne prijevare.

Sudac John Hillen je rekao:

Kriminalci treba da nauče nešto iz ovog slučaja a to je da čak i u cyberspaceu nema sakrivanja od ruke pravde.

Oni su koristili modernu tehnologiju na način koji im je dao mogućnost da počine krađe i to samo sa, laptopom i pristupom internetu, ništa im više nije trebalo

rekao je tužitelj Sandip Patel.

Osumnjičeni povezani sa ovom web stranicom su uhićeni u Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi, Njemačkoj, Francuskoj, Turskoj i Rusiji.

Subramaniam, porijeklom iz Šri Lanke, dobio je britanski državljanstvo 2002 godine a Darkmarket je pokrenuo iz internet cafea s korisničkim imenom Jilsi. U njegovom vlasništvu su tri kuće, ali je živio poput nomada, uglavnom boraveći s prijateljima u Wembley-u, sjevernom London-u i Ilford u Essexu. Osuđen je na 46 mjeseci za zavjeru sa ciljem prevare i 10 mjeseci za pet točaka po pitanju hipotekarnih prevara.

Također je osuđen i Darkmarket korisnik John McHugh, 66 godina, iz Doncaster, South Yorkshire, koji je pravio lažne kreditne kartice koje su prodavane putem stranice. On je bio osuđen na dvije godine za zavjeru sa ciljem prevare.