virgin_mediaShodno skorašnjim najavama Američke federalne komisije za komunikacije (FCC) da planira do 2020 gotovo svim amerikancima dovesti 100Mb/s u domove, ovaj put britanska tvrtka Virgin Media je u četvrtak priopćila da će iskoristiti svoju fiber mrežu za isporuku novih velikih brzina i za građane SAD-a. Virgin Media je tvrtka koja omogućava širokopojasnu konekciju za, TV, telefon kao i za mobilne korisnike za otprilike 4,1 milijun domova širom Velike Britanije. Trenutno nudi 10Mb/s, 20Mb/s, 50Mb/s a uskoro će početi isporuka i 100Mb/s, kažu u kompaniji.

Tvrtka kaže će brzine od 100Mb/s dopustiti korisnicima preuzimanje glazbenih albuma u samo pet sekundi, TV show-a u trajanju od sat vremena, za 31 sekundu, i HD film za otprilike sedam minuta.

U nekim mjestima, tvrtka kaže kako će biti u mogućnosti to potaknuti još brže od 100Mb/s. Također je u četvrtak kompanija objavila da će proširiti ispitivanje brzine od 200Mb/s i u ostalim dijelovima Velike Britanije.

U SAD-u, federalna komisija za komunikacije također se nada da će potaknuti širokopojasnu uslugu brzine 100Mb/s. Prošlog tjedna, predsjedavajući komisije Julius Genachowski je izjavio kako izaziva Američke pružatelje Internet usluga da ponude 100Mb/s za 100 milijuna domova u narednih 10 godina. Ovo je dio Nacionalnog Broadband plana koji će biti prezentiran Kongresu sljedećeg mjeseca.

Google je već najavio da planira pokrenuti eksperimentalne ultra-visoke brzine za testiranje novih aplikacija. Takođe će i Cisco Systems, učinit veliku najavu 9. ožujka u vezi sličnih testova.