Amerikanci koji igraju online igre kao što su "World of Warcraft" i "EverQuest" izdvojili su 2.8 milijardi dolara u 2009 a na putu su da plaćaju godišnje 5 milijardi dolara do 2015 godine, prema novom izveštaju kompanije za istraživanje tržišta Pike i Fischer.

Broj online pretplatnika, koji je iznosio 19,4 miliona na kraju prošle godine, biće više nego udvostručen i to na 44,5 miliona do kraja 2014 godine. Povećanje upotrebe će biti vođeno porastom digitalne distribucije online igara.

Uspostavljanjem franšize kao što su World of Warcraft, EverQuest, i Dungeons and Dragons Online, koji nastavljaju da prave nove sadržaje za igre kako bi zadržali postojeće pretplatnike, dok predstavljaju svoje platforme novoj generaciji igrača , jer zarada od online igranje naglo eskalira,

rekao je Tim Deal, viši analitičar u Pike i Fischer -u.

Dok će se broj online pretplatnika povećavati, prosečne mesečne pretplate online igara će opasti sa 12 dolara u 2009 na oko 9.50 dolara u 2014 godini. Ovaj pad će biti podstaknut povećanjem konkurencije i povećanjem pretplatnika.

Kompanija Pike i Fischer kaže da rastuća složenost online igara će povećati potražnju igranja na mreži, Internet provajderi će poboljšati prihode dodavanjem veće brzine rada za intenzivne igrače.