imagesCARL33SJ

Tvrtka je u priopćenju u utorak najavila snižavanje naknade za unos stavki, iako u mnogim slučajevima, konačna vrijednost naknade će biti podignuta.
eBay predstavnici kažu da takva mišljenja dolaze od manjine.

Ono što je eBay učinio s tim promjenama cijena, jeste segmentiranje prodavača da bi imali bolju mogućnost da zadovolje njihove potrebe.

Individualne eBay stavke po početnoj cijeni od 99 lipa, manje ili više nemaju popis naknadu, ako ne prodaju, prodavatelj ne plaća ali ako prodaju, konačna vrijednost naknade iznosi 9 posto sa maksimum od 50 dolara. Ranije je bilo 8,75 posto za prvih 25 dolara, a 3,75 posto nakon toga. Za ozbiljne eBay prodavatelje koji kupuju pretplate, konačna vrijednost naknade je izmijenjena tako da počinju na nižem pragu, ali u nekim slučajevima u konačnici mogu dobiti I veći.

eBay korisnici koji imaju gomilu shop pretplatnika, i prodaju tisuće predmeta na mjesec, su iskorišteni,

objasnio je Alan Lewis, koji je radio za eBay kao produkt menadžer pet godina i sada radi kao menadžer platformi za Auctiva, stranica koja čini alate za eBay prodavnice. Oni se moraju nositi s posljedicama. Ako se ovo donosi radi većih prodavatelja, onda će posljedica biti za manje prodavatelje.

Bilo koji društveni sajt, posebice onaj u kojoj članovi ostvaruju profit kroz sudjelovanje u toj zajednici, sigurno je da iskuse neka neslaganja kada dolazi do promijena. Za eBay, međutim, buka od nekih prodavača oko ovog tjednog objavljivanja promjena naknada, bila je bučnija nego inače.

Stvarni problem je da je eBay imao teška vrijemenska razdoblja u posljednjih nekoliko godina. To je očito da želi napraviti profit. Taj profit dolazi iz ovih naknada, a one su najveće i dolaze od relativno skupo prodavane robe, prodavača od kojih mnogi plaćaju pretplatu za rad svojih online trgovina.

Sve ono što su učinili u proteklih par godina je da su doveli više velikih prodavača na stranice i dobili ekonomske poticaje za to, a oni stvarno nisu učinili ništa za male prodavnice,

izjavio je Alan Lewis iz Auctiva.

eBay osjeća pritisak već godinama, te je napravio neke nedvojbeno loše izbore u proteklih pola desetljeća da je na kraju to rezultiralo prodajom online projekata kao što su Skype i StumbleUpon, koja su zadala udarac povjerenju. Osim toga, on-line aukcija se više ne bavi poslovima kojim su se bavili, jer sada ina sve više različitog izobilja e-trgovine i inovacija koje su nastale u posljednjih nekoliko godina.

Prije dvije godine, nakon što je eBay podigao naknade prodavacima, prodavaci su organizirali jednotjedni bojkot. Tvrtka je tada prebrodila prilicnu oluju s obzirom da se veliki broj vlasnika eBay shopova bojkotovao takvu odluku.

eBay priznaje da će najnovije izmjene na aukcijama biti cijenu cijelog postupka za neke prodavače, ali ovaj put stoji iza svojih odluka.