facebook_logo Foursquare, Gowalla, te brojne druge usluge temeljene na lokaciji su i dalje u ranoj fazi razvoja. Najnoviji brojevi ukazuju na to da je Foursquare prešao nešto preko milijun korisnika, što je mrva na Facebook-ovom radaru (Facebook ima više od 400 milijuna korisnika). Facebook, trenutno želi prikupiti što više informacija o svojim korisnicima, u cilju povećanja proizvodne ponude malim poduzećima.

Integriranjem sa Foursquare, Gowalla, Loopt, Whrrl, ili nekom drugom uslugom temeljenom na lokaciji koju korisnik preferira, Facebook će biti u mogućnosti prikupiti mnogo više informacija u svoju bazu korisnika, a istovremeno pružajući rastuću platformu za programere servisa baziranih na lokaciji (LBS location based services). Ako je postojalo nedoumica o Facebook-ovoj podršci manjim aplikacijama na lokaciji, sutrašnje Gowalla predstavljanje na SXSW Facebook-ovoj razvojnoj garaži bi trebalo da razjasni mnoge stvari.

Gowalla treba da potakne povjerenje i u drugim programerima koji žele razviti svoje vlastite proizvode bazirane na lokaciji.

To povjerenje je upravo ono što treba Facebook-u. Ako programeri počnu gubiti povjerenje u Facebook, onda je to rizik za njihovu sposobnost prikupljanja informacija o njihovom kontinuiranom rastu korisničke baze. Između Facebook Pages, Facebook Ads, uskoro će biti lansiran Open Graph API, i usluge lokacije, jer je Facebook u potrazi za snabdjvanjem malih poslovnih vlasnika.

Dok velike korporacije uvijek mogu privući Facebook za stol, sa svojim dubokim džepovima, male tvrtke su pokretači Facebook-ovog rasta u djelatnost oglašavanja i tvrtka želi da se to nastavi.

Programeri sve više koriste Facebook kao alat da bi dodali funkcionalnost i povećali socijalnu angažiranost. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci Facebook će nastaviti svoje pregovore sa programerima za integraciju i uvođenje servisa koji će omogućiti njihove aplikacije bazirane na lokaciji ili bez.