googlechina_thumb Google-ovi razgovori sa Kinom oko censure su u zastoju i kako sada stvari stoje, Google će potpunosti napustiti Kinesko tržište. Problem je nastao nakon što je Google najavio da neće cenzurisati svoju pretragu.

Google-ov direktor Eric Schmidt je naglasimo da Google neće u potpunosti napustiti Kinu.

Veoma je važno da se zna da se ne povlačimo iz Kine. Imamo dobar posao u Kini. Problem je oko pravila o cenzuri, a ne nešto drugo,

rekao je on.

Međutim, postoji sve veći strah ostalih Google rukovodioca, zazor da će posle ove odluke ostanak na kineskom tržištu biti neodrživ.

Kineska vlada, bez obzira na spor kaže da Google treba da ostane u zemlji. Kineski ministar industrije i informacionih tehnologija Li Yizhong, izjavio je juče,

Google je preuzeo 30 odsto kineskog tržišta pretrage. Ako odete, Kina će to pozdraviti, ako ostanete, to će biti od koristi za razvoj interneta u Kini.

Gospodin Li Yizhong izgleda ne želi da razume je da je Google-u u suštini nemoguće nastavi raditi u neprijateljskoj državi, s obzirom da su Google i druge američke kompanije bile mete napada hakera koji su, po tvrdnjama američkih visokih zvaničnika, bili podržani od kineskih državnih organa.

Napade na Google koji su doveli do ovog spora izvršeni su sa kineskim software-om od strane kineskih hakera iz kineskih državnih škola. Kina tvrdi da oni nisu bili saučesnici u tim napadima i da je priča potpuno apsurdna.