Google, najveća svjetska tražilica i najveća svjetska online platforma za oglašavanje, dobila je glavni američki patent za određivanje i  korištenje lokacije na oglasnoj platformi. Drugim riječima, Google sada posjeduje patent ključ za oglašavanje.

Patent, je prvi otkrio VentureBeat, zatražen je prije gotovo sedam godina, u rujnu 2003, ali je tek odobren prošli tjedan.

Od tada, naravno, lokacije na temelju oglašavanja su napravile veliki proboj na tržištu kao npr. tvrtke AdMob (Google) i Quattro Wireless (Applea).

Patent se fokusira na stvaranje što boljih pretpostavki tvrtkama u pronalaženju njihovih oglasa na temelju podataka o lokaciji, tako da mogu raditi stvari kao što su arbitraža cijena (npr. računajući ponudu cijena za stavke koje se mogu naći u blizini i dobivanju najbolje ponude). Patent se također odnosi i na  korisničko sučelje i definiranje zemljopisnog područja.

Ovo je drugi veliki tehnološki patent ovog tjedna. Prije tjedan dana, Facebook je dobio patent za news feed, dovodeći u pitanje poslovanje drugih tvrtki koje moraju da prestanu sa radom ili mjenjaju tehnologiju koja nije zasnovana na news feed. Google-ov patent za određivanje i korištenje lokacije na oglasnoj platformi takođe dovodi mnoge stvari u pitanje.

Ovaj patent daje Google-u prednost što se tiče mobilnog oglašavanja, i to posebno u odnosu na Apple, koji je njegov jedini pravi suparnik.

Sažetak patenta:

Korisnost, a samim tim i performanse reklama su poboljšane dajući dozvolu tvrtkama da kvalitetnije odrede svoje oglase ka odgovarajućoj publici. Na primjer, informacije o lokaciji se mogu koristiti u određivanju relevantnosti oglasa ili se mogu koristiti kao atribut (na primjer, pozicija) arbitraže. Informacije o lokaciji mogu biti povezane s informacije o cijenama, kao što je najviša cijena ponude. Takve informacije o lokaciji mogu biti vezane sa uspješnosti oglasa. Izvedba oglasa može se pratiti na temelju podataka o lokaciji. Konačno, alati, kao što su korisnička sučelja, mogu da omoguće tvrtkama ulazak ili promijenu podataka o lokaciji, kao što su informacije lokacija korištene za određivanje iste kao i informacije o cijeni. Informacija o lokaciji koristi se za određivanje učinka oglasa koje može uključivati, odnosno definirati i cijela područja. Područja mogu biti definirana barem jednom geografskom referentnom točkom (na primjer, definirano geografskom dužinom i širinom), kao i sa nekim dodatnim informacijama.