apple-vs-htc Apple tuži proizvođača telefona HTC i ulaže žalbu američkoj trgovinskoj komisiji, navodeći da Tajvanska kompanija krši 20 Apple-ovih patenata vezanih za iPhone.

Mi možemo sediti i gledati konkurenciju kako krade naše patentirane izume, ili možemo da uradimo nešto povodom toga. Odlučili smo uraditi nešto povodom toga. Mi mislimo da je konkurencija zdrava, ali takmičari treba da kreiraju svoju originalnu tehnologiju, a ne da kradu našu,

rekao je Steve Jobs, direktor kompanije Apple.

Prema Apple-u, HTC-ovo kršenje se odnosi na iPhone-grafički korisnički interfejs i osnovni hardware i software dizajn iPhone-a. Kompanija traži stalnu zabranu koja će sprečiti HTC da uvozi i prodaje takve uređaje u Sjedinjenim Državama. Apple takođe traži naknadu štete, ali nije precizirao iznos.

U izjavi datoj nešto ranije, kompanija HTC je izjavila da je čula za žalbu samo kroz medijske izveštaje i saopštenja Apple-a. Kompanija kaže da će pregledati podnesak i da do tada neće davati komentare.

"HTC je inovator u mobilnoj tehnologiji i nosilac patenta koji su se veoma mnogo primenjivali u proteklih 13 godina i koji su stvarili mnoge od najinovativnijih smartphone-a",

rekli su u HTC-u.

Takođe je interesantno da je Apple izabrao da se usredsredi na HTC u ovoj tužbi, a ne na druge proizvođače mobilnih telefona, kao što su Motorola, Samsung Electronics ili Palm, koji su takođe pravili telefone kao potencijalne "iPhone ubice".

Interesantna stvar je i činjenica da Apple nije spomenuo ime kreatora software Google-a ili Microsoft-a u svom podnesku. U svojoj žalbi, Apple je imenovao 12 mobilnih telefona za koje tvrdi da koriste tehnologiju koja krši njegove patente. Pet od tih telefona, uključujući i Nexus One koji Google prodaje direktno, koristite Google Android operativni sistem a sedam koriste Microsoft Windows Mobile.

Obično kada firma svoju licenciranu tehnologiju ustupi drugoj kompaniji na korištenje u svom proizvodu, postoji klauzula naknade štete davaocu licence, i pravo da brani svoju tehnologiju, to je ustvari ono što se dogodilo 2003 godine u slučaju Lucent Technologies protiv proizvođača računara Gateway i Dell.

Microsoft-a, koji nije bio prvobitno imenovan , pridružio se tužbi zbog povrede prava na tehnologiju vezanu za MP3 i MPEG video kodiranje i kompresiju, korišćenu u Windows software-u na Gateway i Dell-u.

Ovaj slučaj se vukao godinama. 2007 godine, porota San Dijega je odlučila u korist Alcatel-Lucent protiv kompanije Microsoft. Alcatel-Lucent su dobili rekordnih 1.52 milijarde dolara odštete. Microsoft je uložio žalbu posle čega je deo slučaja odbačen kao neosnovan ali se drugi deo slučaju se nastavlja i danas i još uvek nije završen.

Od dolaska iPhone-a, Apple je bio meta nekoliko tužbi za povredu patenta. Kompanija je optužena za kopiranje multi-touch tehnologije, vizuelno-glasovne pošte kao i tehnologije na kojoj se zasniva digitalna kamera i snimanje.

Najveće bitke Apple je do sada vodio protiv Nokia, najvećeg svetskog proizvođača mobilnih telefona. U oktobru prošle godine Nokia je podnela tužbu protiv Apple, tvrdeći da je prekršeno 10 njenih patenata vezanih bežične telefone.

Apple Je podneo kontratužbu par meseci kasnije, tvrdeći da Nokia krši njegovih 13 patenata.

U decembru Nokia podnosi još jednu tužbu protiv Apple kod američke trgovinske komisije, tvrdeći da Apple krši 7 Nokia patenata. Navodeći da je povreda patenta povezana sa ključnim funkcijama Apple proizvoda, uključujući, korisnički interfejs, kameru, antenu, itd.