Micazook, pokušava da donese dio realnog sveta u virtuelni svet na internetu, planira da pokrene javnu mrežu trenutno nazvanu Project X.

Beta će biti u narednih nekoliko nedelja,

rekao je Michael Fotoohi, generalni direktor i jedan od glavnih programera koji stoji iza projekta, na Image Sensors Europe konferenciji. Do tada, kako je rekao, Project X treba da dobije pravo ime umesto sadašnjeg privremenog.

Project X pokušava sa preklapanjem slobodnog stila poput Second Life sa modelom realnog sveta. Kompanija je dobila slike visoke rezolucije za mnoge delove sveta, u kombinaciji sa podacima vezanim za puteve će iskoristiti kao osnovu za virtuelni svet.

Za 3D carstvo, pripadnici virtuelnog sveta će morati da izgrade zgrade. Fotoohi kaže da je proces relativno jednostavan, potrebno je oko 10 do 15 minuta po izgradnji, uključujući i dodavanje grafike i dotjerivanje da bi se dobio što realniji prikaz.

Opšta ideja je zasnovana na Wikipedia-ji, koja je pokazala mogućnost omogućavajući ljudima da proizvode svoje sopstvene sadržaje.

Virtuelni svetovi su stekli neku popularnost, koja je teška za prodati. Second Life je živ i mrda, ali ne stvara uzbuđenje kao nekada. Google Lively je otkazan potpuno u trenutku kada su smanjivali troškove.

Micazook ima različite planove za privlačenje novca. Jedan od planova je da se uzima 30 odsto poreza na svaku transakciju, od prodaje imovine ili virtuelnih roba, na primer. Drugi plan je porez na vlasništvo nad zgradom, koji bi trebao da iznosi 4.99 dolara mesečno.

Da bi se zaštitili od virtuelnih vandalizma, moderatori će biti u mogućnosti da prate zadate standarde, a oni korisnici koji budu dobro postupali sa svojim zgradama mogu biti imenovani kao novi moderator i pridodati grupi postojećih moderatora.

Jedna stvar na koju su posebno ponosni je visoka rezolucija avatara, obično su konstruisani od 7.000 do 10.000 poligona za visoke detalja.

Za razliku od Second Life, Project X radi u browser-u. On se oslanja na plug-in, međutim, to omogućava software da preuzme kontrolu nad 3D-grafičkim hardware ubrzanjem.

Beta će biti pokrenuta sa tri grada: New York, Los Angeles, i Washington, D.C.

Još jedna od mogućnost igre uključuje i poker.