sony_playstation_3_60gb_game_console__brand_new Sony planira da objavi PlayStation 3 verziju firmware 3.21 u četvrtak da se postigne jedan cilj: eliminisanje drugog OS, opcija trenutno dostupna u svim pre-Slim modelima konzole. Ova funkcija dozvoljava PS3 vlasnicima da instaliraju operativni sistem, u gotovo svakom slučaju Linux na PlayStation 3.

Soni je rekao da je odluka o uklanjanju drugog OS, opcija koja se zasniva na bezbednosti. Kompanija tvrdi da će nakon instalacije ispravke, korisnici imati sigurniji sistem. Oni koji trenutno koriste drugi OS opciju i imaju operativni sistem koji radi na PS3 će izgubiti sve podatake (i, naravno, instalaciju OS) nakon instalacije ispravke (update).

Iako Soni želi da PS3 vlasnici preuzmu software, rekli su da korisnici neće biti primorani na tako nešto. Ako korisnici ne instaliraju firmware, izgubiti će pristup PlayStation Network i reprodukciji igara i Blu-ray filmovima koje zahtevaju novi software. Konzola će takođe prestati puštati zaštićeni sadržaj od medija servera. Sony-jeva odluka o uklanjanju drugog OS opcije sa PS3 uopšte nije iznenađujuća. Kada je počela isporuka prošle godine, PlayStation 3 Slim nije imala drugi OS opciju uključenu u svoj software.

Mnogi korisnici koji su imali Linux na PlayStation bili su sasvim zadovoljni radom na PS3, tako da su sigurno prilično nesrećni ovom odlukom da se opcija Drugi OS gasi.