apple-logo Tajvanski chipmaker tuži Apple zbog korištenja multitouch tehnologije u nekoliko proizvoda, uključujući i iPhone, iPod Touch i predstojećim iPad-u.

Elan Microelectronics je podnijo tužbu Internacionalnoj Trade Komisiji, optužujući Apple za kršenje Elan-ovog patenta koji se odnosi na "touch-sensitive uređaji sa sposobnost da detektuje istovremenu prisutnost dvaju ili više prstiju."

Elan tvrdi da je sa iPhone, iPod Touch, MacBook, Magic Mouse i iPad-om koji treba da se pojavi na tržištu, povrijeđen Elan-anov patent broj 5825352. Elan je zatražio od ITC da zabrani uvoz svih pet uređaja u SAD. Iz Elan traže da se provede njihov patent, jer to je "temeljni patent za otkrivanje više prstiju koji omogućava naknadnu provedbu aplikacija."

Tajvanski Chipmaker je imao uspjeha u obrani tog istog patenta i ranije. U 2008, on je tužio Synaptics U.S. Okružnom sudu i za nekoliko Synaptics na dodir osjetljivih proizvoda je ustanovljeno da su u suprotnosti sa Elan-ovim patentom. Na kraju, dvije kompanije su se dogovorile o licenciranju.

Ironija je što je Apple tužen zbog multitouch patenta, jer su oni zbog sličnih razloga tužili HTC.