baidu9 Zahvaljujući Google-u, dionice Kineske tražilice Baidu, dostigle vrijednost od 600 dolara po prvi puta od kada je počeo trgovati na US javnim tržištima, kolovoza 2005.

Cijene Baidu dionica su skočile jučer na na 690 dolara, nakon akcije investicijske kuće Kaufman Brothers zbog očekivanja da će kineska tvrtka povećati svoj tržišni udjeo nakon Google-ovog spora sa kineskim vlastima. Kada se pogleda kretanje Baidu dionica u zadnja 3 mjeseca, skok je još više istaknut, najniža cijena u ovoj godini je bila 386,5 dolara (12. siječnja 2010), dok novije trgovanja stavlja vrijednost na ne manje od 606 dolara po dionici, što je više nego trostruko. Trenutna tržišna vrijednost Baidu-a je oko 21,1 milijarde dolara.

Radi usporedbe, Yahoo-ova tržišna vrijednost je oko 22,5 milijarde dolara, dok je Google daleko ispred sa 172 milijarde dolara vrijednosti.

Ranije ove godine, Baidu je izvijestio o financijskim rezultatima za četvrti kvartal 2009, dobit u zadnjem kvartalu je porasla za 48,2% na 427,9 milijuna juana (što je oko 62,7 milijuna dolara) ili 1,80 dolara po dionici. Nedavna dešavanja na tržištu dionica ne mogu se samo pripisati Google-ovom povlačenju iz Kine, Baidu je već bio udvostručio svoj tržišni udio u Kini čak i prije nego što je Mountain View javno objavio svoje planove za eventualno zatvaranje svojih poslova u Kini. Baidu je sada treća po veličini tražilica na svijetu. Baidu je nedavno uložio 50 milijuna dolara u divovski Online Shopping Mall, i još 50 milijuna dolara za svoj novi online video u Kini, to su predviđanja za rast i na drugim područjima.

Ipak, Baidu je jasno da će imati veliku korist odlaskom Google-a iz Kine.