foursquare-logo-wide AT&T očigledno ima problem. Rast bežičnih pretplatnika značajno usporava a ekskluzivnost koju ima sa iPhone-om u SAD-u može da se okonča do kraja 2010 godine.

Naravno, AT&T može da se vrati na iPhone, nadajući se da će predstojećem iPhone 4G pomoći svojom prodajom. Ali to neće pomoći kompaniji jer se bori sa blagoslovom i prokletstvom teškog korišćenja podataka koje je iPhone nametnuo na svojoj mreži.

Ono što AT&T stvarno treba je softverska priča, a Foursquare može biti dobro mesto za početak.

Glasine već kruže oko Foursquare, da će to biti kupljen od strane Microsoft-a, Facebook-a, Yahoo-a i drugih. Samo su glasine da će Yahoo da ih kupi (po ceni od 100 miliona dolara) sa nekim osnovom.

AT&T očajnički treba da poboljša profitabilnost mreže, koja će biti otežana nemilosrdnim dirinčenjem mreže radi nadogradnje koja bi trebala da nadoknaditi iPhone zahteve. Foursquare, koji ima 1 milion korisnika i raste brzo, sada se grana na komercijalne usluge. To bi moglo da doda značajne prihode za AT&T ako ubrza usvajanje ovakve usluge.

Da, to je tržište koje AT&T možda neće dobro razumeti, ali kompanija već prodaje telekomunikacione usluge za poslovne subjekte, tako da već ima gotovih spisak koji treba da sledi.

Bez obzira, AT&T treba da razmišlja van okvira svog tradicionalnog poslovanja, sa softverskom uslugom napravili bi veliki iskorak. To ne mora da bude Foursquare (Yelp ili neki drugi), ali AT&T, treba da misli izvan hardver infrastrukture na softverske usluge ako želi da napreduje i bude nešto više.