google_logo Google Books, koji je po riječima Google-a plemenit projekat, prvo je napadan od pisaca i izdavača, a sada je predmet tužbe nekoliko profesionalnih fotografskih organizacija.

Američko udruženje Media Photographers, dali su izjavu u kojoj se kaže:

Tužba se odnosi na Google-ovo ilegalno skeniranje milijuna knjiga i drugih publikacija koje sadrže slike zaštićene autorskim pravima, objavljujući ih javnost bez obzira na prava vizualnih kreatora.

Google Books je počeo kao tajni projekt 2002 godine. Cilj je digitalno skeniranje i objavljivanje svake knjige koja postoji, tako je tako grandiozan projekt da bi za bilo koju drugu tvrtku, posao bio apsurdno ambiciozan. Ali, Google je uspio toliko da je Google Books postao prijetnja autorima, nakladnicima, fotografima i ilustratorima, čija su djela zaštićena autorskim pravima a on ih daje besplatno.

Prije tri godine, više autora, izdavača i profesionalnih organizacija je podnijelo tužbe vrijedne 125 milijuna dolara u ukupnom iznosu protiv Google Books-a. Nakon dugog razdoblja pregovora, tijekom kojih se ukljućio i Kongres, Google i tužitelji su postigli kontroverznu nagodbu koja omogućava da dijelovi zaštićenih knjiga ostanu online. Fotofrafi nisu bili uključeni u ovu tužbu i nagodbu, i sada kažu da namjeravaju da dovedu pod nadzor ne samo Google Books nego i Google Image Search.

Tražimo pravdu i pravičnu naknadu za vizualne umjetnike čiji rad se pojavljuje u 12 milijuna knjiga i drugih publikacija koje je Google ilegalno skenirano do danas. Na taj način, dižemo glas za tisuće obespravljenih kreatora čija prava, mi se nadamo, će da budu zaštićena,

izjavio je njihov odvjetnik Victor Perlman.