Kada industrija zabave SAD-a gleda u Indiju, vidi jedan gigantski problem oko autorskih prava. Zato želi da Indija ostane na prioritetnoj listi praćenja američke vlade, za problem sa intelektualni vlasništvom u 2010, i to je razlog zašto su napadnuti novi prijedlozi autorski prava.

Ali što se događa kada pogledate Indiju iz perspektive kulture i potrošača? Sa te strane Indija je zemlja broj jedan. To je rezultat Consumers International "IP Watchlist 2010" istraživanja koji se nada da će balansirati između perspektive industrije zabave gledanjem na iste probleme diljem svijeta sa aspekta građanskih prava i pristupa znanju.

Potrošački interes je još uvijek marginaliziran dok sa druge strane oni koji prave zakone žure u susret beskrajnim zahtjevima lobista zabave i medijskih konglomerata, koji oblikuju domaće i međunarodne zakone sa svojim pričama oko piratstva, krađe i organiziranog kriminala.

Na primjer, IIPA (koja predstavlja RIAA, MPAA i mnoge druge) u zadnje vrijeme se požalila američkoj vladi da mnoge zemlje širom svijeta nemaju dovoljnu posvećenost anti-kamkorder pravu. Internacionalni potrošači ističu da je korištenje kamere u kinu već kršenje autorskih prava u većini zemalja. Iako industrija možda želi da vidi određene krivične kazne u takvim slučajevima, takve tvrdnje ne odnose se na standarde postavljene  međunarodnim pravom, a sigurno ne bi trebao predstavljati osnovu da SAD stavi zemlju na neku industrijsku listu praćenja.

Kada se zemlje rangiraju sa aspekta potrošača, po autorskom režimu kompanije Consumers International, Indija, Libanon, Izrael, SAD, Indonezija su na vrhu popisa. U donjem dijelu popisa zemalja su Velika Britanija, Kenija i Japan. Pritom se rangiranje ne veže za nacionalno bogatstvo, ali najbolje rangirane zemalje imaju "copyright iznimke koje su široke i općenite", a ne ograničene i posebne iznimke.

Autori studije nisu naivni o piratstvu, ali oni očito ne vide svoju snagu kroz isti objektiv koristeći se velikim autorskim pravima.

Istina je da je kršenje autorskih prava, osobito u obliku fizičkih medija, rasprostranjeno u Indiji, ali to se mora uzeti u kontekstu da je Indija, iako je brzo rastuća, jedna od najsiromašnijih zemalja u svijetu.

kažu Indijska izvješća.

Kada se radi o problemu stvorenom slobodnim dijeljenjem sadržaja zaštićenog autorskim pravom putem Interneta, Consumers International preporučuje novi poslovni model kao što je dozvola za glazbu, prodaju fizičke robe, javno ili korporativno pokroviteljstvo ili licenciranje djela za korištenje u TV emisijama, filmovima, itd.

Svi ovakvi poslovni modeli su dobri i imaju ideje koje treba ispitati, iako se u izvješću ponekad osjeća previše odbacivanja stvarnih izazova koji omogućuju on-line prekršaje, te je opći utisak da takvo kršenje ima podršku same "copyright" ideje.

Kad IIPA pogleda Indiju, ove godine, vidi jednog od najgorih prijestupnika autorskih prava na svijetu, koji treba korektivnu pomoć američke vlade da bi radila stvari na pravi način. Kada se Indija posmatra iz druge perspektive, onda ona izlazi na vrha iz potpuno različitih razloga.

Industrija zabave i Internacionalni potrošaći se slažu da SAD ima jedan od najboljih sustava intelektualnog vlasništva na planeti. Taj nalaz podupire Specijal 301, ideja da SAD stvarno treba poticati druge zemlje da usvoje u mnogim dijelovima njihov sustav, ali to također znači da za razliku od ACTA, SAD treba izvoziti sve dijelove tog sustava.