untitled8 Nakon Office 2007, Microsoft nije imalo da doda ništa radikalno za sledeću verziju svog Office paketa. Ovo je omogućilo Redmondu da poboljša proizvod i doda funkcije koje će odgovarati rastućim globalnim potrebama.

Korisnici nisu više ograničeni na desktop i Office tim je uzeo ovo u obzir. Sa servisima kao što su Zoho i Google Docs koji pružaju pristup dokumentima sa bilo kog mesta, tako i Microsoft usklađuje svoj Office paket, zajedno sa sistemom Office Web Apps i sprema se za takmičenje.

Evo liste nekih Office 2010 funkcija kaoje bi unapredili vaše korisničko iskustvo.

Ovim opcijama se može pristupiti iz "Sačuvaj i Pošalji" kartice.

1. Sačuvaj PowerPoint prezentacije kao filmove:

Ovo je funkcija koju su korisnici trežili dosta dugo. PowerPoint vam omogućava pravljenje prezentacije, ali niste mogli da ih izvezete kao video bez upotrebe nekih alata. Sa programom PowerPoint 2010, možete da izvezete prezentaciju kao film zadržavajući sve efekte i animacije. Video će biti u Microsoft WMV formatu. Znajući da se video deli putem različitih sredstava, Office tim je ugradio opciju za optimizaciju video. Možete da sačuvate video snimke u tri predefinisane rezolucije:

  • Računari ili HD ekran (960 × 720)
  • Internet ili DVD (640 × 480)
  • Prenosni uređaji (320 × 240)

untitled

2. Emitovanje prezentacija:

Sa programom PowerPoint 2010 možete da emitujete prezentaciju preko Cloud-a. Dinamički generisani URL će biti kreiran da možete da delite sa onima koji žele da emituju prezentaciju. Podaci će biti strimovani preko Microsoft serveraali Microsoft omogućava i postavljanje da izberete da ide preko vašeg sopstvenog servera.

untitled2

3. Podelite preko Windows Live ili Facebook

Da li se Microsoft takmiči sa Google Docs, je pitanje koje postavljaju mnogi. Microsoft-ov odgovor je Office Web Apps koji je integrisan sa Skydrive za redovne korisnike. Pomoću programa Office 2010, korisnici mogu uploadati i podeliti svoje dokumenate Skydrive i uredite ih iz pregledanika, bez potrebe da se instalira Office paket.

Par par dana Microsoft i Facebook su najavili docs.com na F8 konferenciji. Docs su inplementacija Office Web Apps za Facebook korisnike. Sa Docs.com možete da kreirate i delite Office dokumente sa svojim Facebook prijateljima. U jednom ranijem blog postu na blogu Office tima, screenshot pokazuje opciju za upload dokumenata na Facebook koja veoma liči na Skydrive.

untitled3

4. Multi-Autori:

Ko-autorski dokumenati i saradnja sa kolegama je važan aspekt sistema Office 2010. Opcije za upoređivanje i kombinovanje verzija dokumenata su dostupne. Jedna od njih može blokirati autora i ograničiti mu uređivanje.

untitled4

5. Deljenje u PDF formatu:

Pomoću programa Office 2007 SP2 čuvanje dokumenata u PDF formatu je već ugrađeno. U sistemu Office 2010, opcije za kreiranje PDF i XPS dokumenata su dostupni u pozadini da omoguće da deljenje dokumenata bude brzo i jednostavno.

untitled5

6. Zaštita dokumenata:

Microsoft Office 2010 dolazi sa nekoliko funkcija zaštite dokumenata. Fleksibilnost ograničava autora ili delove dokumenta, kriptovanje lozinki dokumenta može se naći pod ‘info’ u pozadini.

untitled6

7. Društvene mreže ažuriranje u programu Outlook 2010:

Biti u mogućnosti da pratite društvene aktivnosti svojih kontakata iz programa Outlookčini se da ima smisla. Sa programom Outlook 2010, usluge kao što su LinkedIn, Facebook i Twitter mogu da kreiraju Outlook Connectors koji će ažurirati status i prikazati ga u programu Outlook.

untitled7