ipad-590x437 IPad zaista može biti budućnost računarstva, barem kada je u pitanju način sa kojim ste u interakciji sa njim. Prema IT kompaniji za istraživanje Gartner, do 2015 godine više od 50% računara kupljenih za korisnike do 15 godina starosti imaće touchscreen ekran.

Do 2015 godine se očekuje da će više od 50 odsto računara kupljenih za mlađe od 15 godina, imati touchscreen ekran, što je znatno povećanje u odnosu na manje od 2 odsto koliko ih je imalo u 2009 godini. S druge strane, mi predviđamo da će manje od 10 odsto računara prodatih firmama u 2015 godini za radnike sa nadprosečnim znanjem imati ekrane osetljive na dodir,

rekla je Leslie Fiering, potpredsednik firme Gartner.

Touchscreen uređaji su oko nas već 20 godina, ali je Apple otišao najdalje i najviše sa App Store konceptom, a analitičari u Gartner-u smatraju da će njegov uspeh stvoriti veću svest tržišta za tražnje sve više dodira i u drugim PC aplikacijama.

Osim toga, Gartner vidi ogroman potencijal za ekrane osetljive na dodir u obrazovanju.

Više od polovine, a možda čak i 75 odsto škola će koristiti ekrane osetljive na dodir u narednih pet godina,

rekla je Fiering.

Na osnovu ovoga, analitičari iz Gartner-a predviđaju da će u narednih 10 do 15 godina cela generacija imati naviku da radi na touchscreen uređajima.

Ova predviđanja ne moraju nam mnogo govoriti o prvoj generaciji iPad korisnika ali ona pokazuju da Apple-ova ideja o ekranu osetljivom na dodir, ne korištenje tastature, jednostavan tablet računar može zaista stvoriti potpuno novu kategoriju PC uređaja, koji mogu biti važan deo PC tržišta u godinama koje dolaze.