chineseflag5801 U rujnu prošle godine, kinesko najuspješnije potrošač-potrošač online tržište Taobao.com, pokrenuo je masivnu online promociju, ponudom sa ekstra niskim cijenama za niz brand name proizvoda, Lenovo, HP, Philips i drugih, tako da je sajt privukao 1,8 milijardi posjetitelja, što znaći da svaka osoba u Kini posjeti sajt barem jednom.

Sa 145 milijuna online kupaca koliko se očekuje do kraja 2010 godine, e-trgovina u Kini prešla je dug put, od kada je startovala prije deset godina.

U 2009 godini, Kinesko e-commerce tržište je iznosilo 263 milijarde RMB (što je otprilike 38,5 milijardi dolara) sa rastom od oko 105% godinu za godinom. Trenutno, potrošač-potrošač (C2C) predstavlja najveći segment Kineskog e-commerce tržišta, ali i tvrtka-potrošač (B2C) sve više raste.

Chinese E-Commerce.png

Tradicionalni trgovci otvaraju e-trgovine kao dodatni kanal da se privuku potrošači da kupuju njihove proizvode. Čak je bilo govora da će Wal-Mart postaviti vlastitu e-commerce platformu za kinesko i japansko tržište.

Zbog ekstremnog uspjeha pojedinih prodavača na postojećim C2C sajtovima kao što je Taobao.com, online trgovine koje su započele sa jednim studentom ili kao mali obiteljski posao sada su prisiljeni potražiti dodatnu podršku kako bi se zadovoljila potražnja na tržištu. Kao rezultat toga, ovi poslovi koji su počeli samo sa jednom osobom sada se uključuju u formalne tvrtke ulazeći u B2C prostor.

Kineske e-commerce platforme mogu se klasificirati prema sljedeća tri modela: Model tržišta, model online maloprodaje i model tradicionalne maloprodaje.

Model Tržišta: Model povezuje kupace i prodavače, bilo da je B2B ili C2C. Tvrtka nudi platformu kako bi se olakšalo poslovanje između dviju stranaka, ali nema vlastite proizvode za ponuditi. Ona održava pretraživanje baze podataka o informacijama za kupce i prodavatelje, i osigurava sredstva kako bi se olakšalo plaćanje između dvije strane.

Najveći B2B igrači su: Alibaba.com, HC360.com, Myekoo.com
Najveći C2C igrači su: Taobao.com, Paipai.com, Eachnet.com

Model online maloprodaje

Model online maloprodaje je tamo gdje tvrtka nema magacin u stvarnom svijetu, nego nudi proizvode i kanal za izravnu prodaju krajnjim korisnicima.

Najveći B2C online trgovaci su: 360buy.com, Joyo.com, Dangdang.com

Model tradicionalne maloprodaje

Model tradicionalne maloprodaje je sličan modelu online maloprodaje, međutim pored on-line web stranice tvrtka također ima u stvarnom svijetu svoja prodajna mjesta.

Najveći B2C tradicionalne maloprodaje su: Gome (elektronika) i COFCO (u državnom vlasništvu: hrana i piće)