U Velikoj Britaniji, potrošači provode više vremena sa digitalnim i tradicionalnim medijima. Prema KPMG Media and Entertainment barometru, prosečna mesečna potrošnja tradicionalnih medija popela se sa 11 sati i 40 minuta mesečno koliko je bilo u septembru 2009 godine, na 12 sati i 13 minuta u martu 2010. Za digitalne medije, porast je još dramatičniji sa 6 sati i 14 minuta na 7 sati 28 minuta mesečno. U isto vreme potrošači sada troše manje novca na digitalne i tradicionalne medije. Iako je sve više novina koje naplaćuju svoj sadržaj, broj potrošača koji ne plaćaju za pristup online vestima se zapravo povećao tokom poslednjih nekoliko meseci.

Što se tiče novih medija, sve veći broj potrošača sada provode vreme na društvenim medijima i blogovima (povećanje sa 47% iz septembra 2009 na 50% u martu 2010) i gledaju online TV (povećanje sa 19% na 24%).

KPMG je takođe utvrdila da mlađi korisnici Interneta u Velikoj Britaniji, između 16 i 24 godine, ipak najviše koriste novije medije. Oni korisnici Interneta koji koriste socijalne medije i igraju online igre igraju takođe imaju tendenciju da provode više vremena na mreži od drugih.

1

Kada je u pitanju plaćanje online sadržaja, većina potrošača u Velikoj Britaniji i dalje ništa ne plaća (88%), mada izdavači će biti sretni da čuju da mlađi korisnici Interneta između 16 i 24 godine će verovatno da plate za online sadržaja za razliku od starijih korisnika. Danas, samo 3% korisnika Interneta u Velikoj Britaniji plaća pretplatu za korišćenje digitalnog sadržaja a oko 7% plaća za digitalni sadržaj.

Samo 10% onih korisnika koji ne plaćaju za sadržaj ukazuje da će verovatno poćeti plaćati pretplatu za online sadržaje u narednih 12 meseci. Ovo prema KPMG analitičarima ukazuje, da tržište sa plaćenom pretplatom neće značajno rasti tokom narednih 12 meseci. KPMG je takođe utvrdio da je prosečna potrošnja na digitalne medije u Velikoj Britaniji pala sa 1.99 funti koliko je bilo u septembru 2009 godine na 0.98 funti u martu 2010 godine.

Svi potrošači preferiraju pristup medijskom sadržaju na mreži, međutim, samo oko četvrtina ispitanika daje prednost online medijima u odnosu na tradicionalne medije. Većina ovih korisnika (89%) daje prednost fizičkom čitanju nad čitanjem na računaru. Oko 60% ispitanika je takođe napomenulo da oni jednostavno preferiraju konzumiranje tradicionalnih medija u odnosu na konzumiranje digitalnog sadržaja.

2