china_hackers Kineske hakerske operacije su dospele na naslovne strane od kako je došlo do spora između kineske vlade i Google pre tri meseca. Pored očigledne Internet cenzure komunističke vlade, Google je još optužio Kinu za skrivanje hakera koji su odgovorni za politički motivisane sajber napade, kao što je hakerisaje Gmail naloga Kineskih aktivista za ljudska prava. Ove nedelje, računarski bezbednosni stručnjaci iz Munk School of Global Affairs na univerzitetu u Torontu su objavili da su pratili grupu Kineskih hakera za koju smatraju da su odgovorni za mnoga hakerisanja na mreži u proteklih osam meseci, i tvrde da mogu da dokažu da su ti hakeri odgovorni za krađu mnogih politički osetljivih materijala.

Prema pisanju The New York Times-a, uljezi su probili sistem nezavisnih analitičara, uzimajući izveštaje o nekoliko indijskih raketnih sistema. Oni su takođe imali pristup na lične e-mail-ove Dalai Lama i ukrali čak i dokumenata vezana za putovanja NATO snaga u Avganistan. Oni su takođe došli u posed političkih dokumenata koji navode zabrinutost Indije u vezi sa odnosima sa Afrikom, Rusijom i Bliskim Istokom. Prema nekim izvorima njihovi serveri se nalaze u gradu Chengdu na jugozapadu Kine.

U izveštaju se navodi da nema dokaza o umešanosti kineske vlade. Portparol ministarstva inostranih poslova Jiang Yu insistira na tome da Kineska vlada nema nikakve veze sa napadima.