Velika većina ljudi misli da je najveća Cloud mreža na svijetu Google, Amazon ili Microsoft ali najveća svjetska Cloud mreža je Conficker worm koja je pomogala botnet kriminalace masovnih razmjera.

Kako Conficker zadovoljava definiciju Cloud-a? Prema Spectre Group-u, veteran tehnologije je objasnio tu vezu prošlog tjedna na konferenciji Cloud Connect u Santa Clari:

Conficker kontrolira 6,4 milijuna računalnih sustava u 230 zemalja na 230 domena najviše razine, i ima više od 18 milijuna CPU i 28 terabita bandwith protok po sekundi. Najvećih Cloud na planeti kontrolira ogromna zločinačka organizacija koja koristi taj botnet za slanje spama, da hakira računala, širenje zlonamjernih programa i za krađu osobnih podataka i novca,

tvrdi Rodney Joffe, viši potpredsjednik i viši tehnolog za infrastrukturne usluge tvrtke Neustar.

Spectre Grupa dalje objašnjava kako Conficker zadovoljava definiciju. Botnet Cloud je na raspolaganju za iznajmljivanje, bilo gdje u svijetu. Može se koristiti za razne svrhe, DOS napade, spam ili za izvlačenje podataka.

Joffe je koristio prezentaciju na konferenciji za ilustraciju opasnosti Conficker-a i kako to predstavlja prijetnju zakonitim pružateljima Cloud usluga. On je rekao na konferenciji da Conficker nije aktivan kao što je nekad bio, ali je još uvijek prijetnja.

Najveći legitimnih pružatelj Cloud usluga je Google, sastoji se od 500.000 sustava, 1 milijuna CPU i bandwdith opsegom od 1500 gigabajta u sekundi. Amazon je na drugom mjestu sa 160.000 sustava, 320.000 CPU i bandwith opsegom od 400 gigabajta u sekundi, a Rackspace nudi 65.000 sustava, 130.000 CPU i bandwdth opseg od 300 gigabajta u sekundi,

kaže Rodney Joffe.

Conficker Cloud pokazuje iluziju koje se moraju uzeti u obzir kada se razmišlja o Cloud computing-u. To nije samo opasnost da bi se PC mogao zaraziti virusom, to je opasnost da bi druga računala mogla ući u kriminalni prostor.