yahoo_logo Yahoo Inc, drugi rangiran američki Internet pretraživač, nakon oporavka tržišta online oglašavanja i prodaje kompanije Zimbra, zadnji izvještaji pokazuju da je profit prevazišao sva očekivanja.

U prvom kvartalu neto prihod Yahoo-a je više nego udvostručen, sa 117,6 milijuna dolara, ili 8 centi po dionici koliko je bilo prošle godine, da bi se popeo se na 310,2 milijuna dolara, ili 22 centa po dionici, izjavila je tvrtka u svom priopćenju.

Kako se gospodarstvo oporavlja tako i oglašivači traže sve više prostora na Yahoo-ovim stranicama. US tržište online oglašavanja će rasti 13 posto ove godine, što nadmašuje za 3 posto očekivanja ukupne prodaje oglasa,

kažu u Magna Global, koja je dio Interpublic grupe, drugog najvećeg američkog vlasnika oglasnih agencija.

Ne morate biti prvi da bi bili pobjednik u ovom prostoru,

rekao je Scott Kessler, analitičar Standard & Poor iz New Yorka.

Isključujući prihode partnerskih stranica, u posljednjem kvartalu prodaja je iznosila 1,13 milijarde dolara. Analitičari su projecirali prosjek od 1,17 milijarde dolara. Sunnyvale, tvrtka je prognozirala bruto prihod od 1,6 milijarde dolara do 1,68 milijarde dolara za tekući kvartal. Hamilton Faber, analitičar Atlantic Equities LLP u Londonu, imao je procijene na 1,69 milijardi dolara.

Yahoo je uspjeo da odradi neke poslove i smanji troškove pod vođstvom Carol Bartz, koja je postala izvršni direktor početkom prošle godine. U veljači je Yahoo pristao prodati svoj HotJobs, sajt za zapošljavanje, koji je kupio Monster Worldwide Inc za 225 milijuna dolara. Mjesec dana ranije, Yahoo je odobrio prodaju Zimbra e-mail i softvera, VMware Inc. za neobjavljenu sumu novca. Prošle godine je Yahoo zatvorio GeoCities (web-hosting) i Briefcase sajt za online pohranu podataka.

Što se tiče novih akvizicija, prošli mjesec tvrtka je pristala kupiti Citizen Sport, dodajući tako značajke svojoj sportskoj stranici za mobilne uređaje i socijalno umrežavanje. Citizen Sport omogućuje korisnicima provjeru rezultata uživo na smartfone telefonima.

Yahoo udio na tržištu pretrage je porastao sa 16,8 posto, koliki je bio u veljači, na 16,9 posto, prema izvoru ComScore. Microsoft-ov Bing je sa 11,5 došao na 11,7 posto, dok je Google pao sa 65,5 posto na 65,1 posto.
U srpnju prošle godine, Microsoft i Yahoo su postigli 10-godišnji sporazum o timskoj borbi protiv Google na tržištu pretrage. Yahoo planira koristiti Bing na svojim stranicama i prodavati oglase uz rezultate. Tvrtke očekuju da se njihova integriracija Internet-pretraživanje završi do kraja godine.