tweetup4 Idealab, tvrtka koja je odgovorna za marketing tražilica kakav danas znamo, je pokrenula novu stvar nazvanu Tweetup.

Ako se vratimo natrag u 1998 godinu, tražilice u to vrijeme nisu imale pravi način da monetiziraju promet iznad normalne cijene oglasa a onda je došao Goto.com okrenuo svijet naopačke dopuštajući ljudima da učestvuju u aukciji i na taj naćin da pokušaju biti na vrhu rezultata pretraživanja za ključne riječi koje ih interesuju.

Ostalo je, povijest. GoTo je preimenovan u Overture, a kasnije ga je preuzeo Yahoo za 1,6 milijarde dolara. Google se kasnije nagodio u IP parnici sa Yahoo-m oko Overture-ovih patenata za više od 2,7 milijuna dionica Google.

Fer je reći da je Goto inicijator koji je pokrenulo prihode pretraga na desetine milijardi dolara, i to je standardni način na koji sve glavne tražilice danas dolaze do većine svojih prihoda.

tweetup1Povratak na Tweetup, koji je u biti Twitter tražilica sa oglašivačkom platformom izgrađenom uz njega. Sajt je trenutno pokrenut za potencijalne oglašivače, dok će glavni servis uslijediti za nekoliko tjedana. Postoje tri dijela usluga – destinacije stranice, članci treće strane i oglašivač proizvoda.

Sajt će rangirati Twitter rezultate po vremenu i putem algoritma koji treba da sprijeći da rezultati idu više od ostalih novijih tweet-ova koji sadrže ključnu riječ upita a korisnici će vidjeti i razultate oglasa (plaćenih) također. Idealab kaže da oglašivači plaćaju za rangiranja za određene ključne riječ, što će također imati tendenciju ka dobrim rezultatima, jer aukcija loših oglasa će biti izvan sustava. Tweetup kaže da razmjenjuje podatke sa Bit.ly za fino podešavanje rezultata, a plaćeni rezultati će uvijek biti objavljeni kao takvi.

Izdavači će također imati mogućnost da dodju Tweetup direktno na svoje web stranice. Tweetup će djeliti prihode od oglasa po principu 50/50.

Oglašivači će imati mogučnosti davati svoje ponude za tri načina: prema dojmu, po novom sljedbeniku ili po kliku i na kraju po URL-u. U početku, kaže kompanija, oglašivači će imati samo mogućnost ponude po dojmu, a minimalna cijena je 1 cent po pojavljivanju.

Prvih 1.000 oglašivača koji se prijave će dobit 100 dolara kredita za oglase.