google-adwords-certified-partner Google je jutros najavio niz promjena u načinu na koji će se baviti marketinškim agencijama diljem svijeta, od malih marketing trgovina do velikih tradicionalnih marketinških imena.

Google želi postaviti bar za Google AdWords certificiranje, za pružanje pomoći oglašivačima u pronalaženju i kontaktiranju certificiranih partnera, što lakše, i sa manje troškova za one koji učinkovito pomažu oglašivačima da dobiju najviše iz Google AdWords.

Google je povukao svoj Google Advertising Professionals (GAP) program, prvobitno pokrenut u studenom 2004, i zamjenio ga sa novim Google AdWords certifikacijskim programom za agencije koje upravljaju AdWords računima u ime oglašivača. Razlika certifikata između pojedinaca i tvrtki ostaje.

Novi program nudi agencijama i njihovim zaposlenicima novi materijal za obuku koji odražavaju nedavne promjene u potrazi za marketing i AdWords funkcionalnostima (misli se na webinare, obuke, itd.), oštrije certifikate za testiranje praktične primjene znanja i najboljih praksi i naprednih razina ispita koji treba da istaknu kompetenciju u potrazi, prikazivanju, izvještavanju i analizi.

Trenutni Google Advertising Professionalci će imati 6 mjeseci vremena da upoznaju nove kriterije, uvjete i odredbe kako bi zadržali svoj certificirani status.

Google Certified Partneri mogu sada izabrati opciju u Google Partner Search, direktoriju koji pomaže oglašivačima naći tvrtke koje najbolje odgovaraju njihovim kriterijima. Da bi se pojaviti u pretraživanjima putem Google Partner Search, agencije moraju popuniti osnovne podatke o svojim atributima i sposobnostima. Pretragu je moguće filtrirati prema lokaciji, iskustvu agencije, vrstama usluga itd.

Google je također najavio da će certificirani partner imati posebnu AdWords cijenu. To daje kvalificiranim Google Certified partnerima koji upravljaju AdWords računima u ime klijenata besplatno korištenje AdWords API, koji omogućuje programerima da kreiraju aplikacije koje su u interakciji direktno sa AdWords platformom, bazirane na upravljanju troškova klijenta. Za primjenu, agencije moraju imati aktivnu profil stranicu agencije i biti u skladu sa AdWords odredbama i uvjetima. Google kaže da će početi sa prihvaćanja zahtjeva za željene AdWords API cijene od 26. svibnja 2010.