Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Šta je sve novo na F8 – trećoj konferenciji Facebook developer-a?

sa jednim komentarom

Jako zanimljiv dan na F8, Facebook-ovoj trećoj developer konferenciji. Facebook je odlučio izbaciti većinu zapreka koje su bile neugodne za programere. Sretan programer je zauzeti programer, i Facebook to zna.

Četiri područja su jako bitna, Open Graph protokol, novi socijalni plugin-ovi, pretraga i OAuth 2.0

Open Graph protokol / Dozvole
Postoje podaci izvan Facebook-a koje kompanija želi da vrati, da postanu relevantni unutar Facebook platforme.

Proizvod kombinira “graf”-ove, bilo da su glazbeni vezani za Pandoru ili nešto drugo, na Facebook-ove šire socijalne graf-ove. Ukratko, svi vaši vanjski graf-ovi trebaju biti kombinirani u jedan "otvoreni graf", koji će biti upotrebljiv na Facebook-u.

Facebook takođe ukida vrijemensko ograničenje od 24 sata za koje su programeri mogli pohraniti podatke koje su primili od Facebook-a. Zadržati podatke koliko god je potrebno, ta vijest je razveselila developere.

Konačno dajući dozvolu aplikacijama treće-strane postati će akcija od jednog klika, što znači da aplikacije mogu dobiti više podataka brže, a zatim ih mogu zadržati.

Socijalni Plugin-ovi
Facebook izbacuje nove plugin-ove za širenje Facebook ljubavi preko Interneta. Open Graph je o tome da donese informacije u Facebook, a ovi plugin-ovi čine suprotno.

Socijalni plugin-ovi su način na koji možete obezbjediti momentalno osobno iskustvo u samo jednom retku HTML-a,

kaže Bret Taylor, FriendFeed.

Među novim plugin-ovima postoji alat za uvoz feed-a na web stranicu, da pokaže što su korisnikovi prijatelji radili na toj određenoj web stranici, i preporuke. Najbolji plugin koji je najavljen je novi Like gumb, koji će Facebook-u dati direktan pogled na web stranice koje su vruće a koje nisu, i kakav utjecaj one imaju na Facebook.

like-button

Pretraga
Nastavljajući s temom developer-a, Facebook otvara vrata na trezoru sa podacima puštajući da ljudi vide sve ono što nije označeno kao privatno.

Developeri će moći pretraživati sve podatke koji su javni, i prema novim pravila o skladištenju, oni će biti u mogućnosti to držati više od jednog dana. Ovo će učiniti Facebook aplikacije i dubljim, ali i širim. Facebook definitivno želi sretne developer-e.

Naravno, s obzirom na stotine milijuna Facebook korisnika, skup podataka je gotovo beskonačan.

OAuth 2,0
Facebook će usvojiti OAuth 2.0 standard za autentifikaciju, u partnerstvu s Yahoo-om i Twitter-om. Dok će prosječan korisnik jedva primijetiti promjenu, normalniji, otvoreni standardi su blagodat za programere u potrazi za lakim repliciranjem koda.

Facebook nikad nije bio tvrtka koja brzo prihvata standarde, zato je ovo veliki korak.

Dakle, Facebook želi otvorene podatke, želi se kretati, daje alate programerima koje oni žele. Što je sljedeće, osim što se Facebook približava 500 milijuna korisnika za mjesec?

Written by admin

22 Aprila, 2010 at 9:39 pm

Jedan odgovor to 'Šta je sve novo na F8 – trećoj konferenciji Facebook developer-a?'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Šta je sve novo na F8 – trećoj konferenciji Facebook developer-a?'.

  1. […] Postojale su tri glavne najave a to su:The Open Graph, Socijalni plugin-ovi, Graph API. […]

Ostavi komentar