visa-logo Visa je dogovorila kupovinu online sistema za naplatu CyberSource, za 26 dolara po akciji, ili ukupno oko 2 milijarde dolara koje treba da plati u gotovini. Cena predstavlja blizu 34 odsto premije preko Mountain View-baziranog CyberSource-ocw cene na zatvaranju u utorak.

Sporazum će Visa omogućiti ponudu nove i poboljšane usluge na mreži, prevenciju od prevara trgovaca, finansijskih organizacija i krajnjih potrošača.

CyberSource je rekao da procesira oko 25 odsto dolarskih transakcija putem e-trgovine u Sjedinjenim Američkim Državama. Firma opslužuje više od 295.000 trgovca putem svojih CyberSource i Authorize.Net brendiranih rešenja, uključujući i kompanije kao što su Google, Facebook i British Airways. Većina njenih prihoda dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, iako Visa kaže da ovo pozicionira kompaniju za globalni rast.

Visa i CyberSource imaju partnerski odnos od 1999 godine, a trenutno sarađuju u riziku ugrađenom u CyberSource-ovo rešenje za automatsko upravljanje prevarama.

Predsednik i izvršni direktor CyberSource kompanije, Michael Walsh, će nastaviti da nadgleda CyberSource poslovanje. Predsednik i osnivač kompanije, William S. McKiernan, će se priključiti Visa kao izvršni savetnik da bi pomogao u integraciji dve kompanije.

Očekuje se da će se transakcija zatvoriti u Visa-inom četvrtom kvartalu fiskalne 2010 godine.

Ovo je druga značajna kupovina koja se dogodila danas, Salesforce je upravo objavio da kupuje Jigsaw za 142 miliona dolara u gotovini.