adobe-logo Pre dve nedelje, Steve Jobs je objavio svoje sada već nepopularno otvoreno pismo “Osvrt na Flash”, u kojem navodi razloge zbog kojih je Apple odlučio da njegovi uređaji ne podržavaju Flash, objavljeno na Apple.com. Adobe sada odgovara sa sopstvenimm porukama o “ljubavi”, “izboru” i “slobodnom tržištu” .

Pored svog sajta, Adobe je postavio oglase (izrađene u Flash-u naravno) na Engadget i New York Times-u, i na celoj stranici oglasa u Vašington Post-u, definišući svoju poziciju i ono što misli da bi potrošači trebalo da znaju.

flash-adobe-apple-adnyt-flash-ad

Dok je Apple jednostavno postsvio link “Osvrt na Flash” na naslovnoj strani svog web sajta, Adobe-u je trebalo malo više mjesta da bi pokazao svoju stranu priče.

Screenshot oglasa koji se pojavljuju na sajtovima na Internetu:

Chuck Geschke i John Warnock, Adobe osnivači, napisali su svoje pismo: “Naše misli o otvorenom tržištu” a deo izgleda ovako:

Genijalnost Interneta je njegova gotovo neograničena otvorenost za inovacije. Novi hardver. Novi softver. Nove aplikacije. Nove ideje. Svi oni dobijaju svoju šansu.

Kao osnivači kompanije Adobe, verujemo da je slobodno tržište u najboljem interesu programera, vlasnika sadržaja ali i potrošača. Sloboda izbora na Internetu je oslobodila eksploziju sadržaja i transformaciju kako radimo, učimo, komuniciramo i na kraju kako izražavamo sebe.

Verujemo da potrošači treba da budu u stanju da slobodno pristupe svojim omiljenim sadržajima i aplikacijama bez obzira koji računar imaju, koji im je pregledač itd. Nijedna kompanija, bez obzira koliko velika ili koliko kreativna bila, ne treba da diktira šta možete da napravite, kako da to napravite ili kako to može da se doživi na Internetu.

Kada smo pokrenuli PostScript i PDF, dva ranija i moćna softverska rešenja koja rade na različitim platformama mi smo otvoreno objavili specifikacije za oba tako da je i konkurencija mogla da ih koristi. Tada je PostScript privukao 72 klona ali mi se održali na tržištu stalnim inoviranjem paketa. U skorije vreme smo uradili istu stvar sa Adobe Flash tehnologijom. Objavili smo specifikaciju za Flash, znači svako može napraviti svoj Flash Player. Ipak, Adobe Flash tehnologija je i dalje lider na tržištu zbog stalnih kreativni i tehničkih inovacija naših zaposlenih.

Verujemo da je Apple okrečući se suprotnom pristupu napravio korak koji bi mogao ugroziti sledeće poglavlje na web-u, u poglavlju u kojem mobilni uređaji nadmašuju računare i gde svaki pojedinac može biti izdavač a sadržaju se može pristupiti u bilo kom trenutku.

Na kraju, verujemo da je pravo pitanje: Ko kontroliše World Wide Web? I verujemo da je odgovor: niko i svako, ali sigurno ne jedna kompanija.

Adobe je postavio sajt (ali ne u Flash-u) koji treba da daje informacije o Flash-u. Prva stvar koju ćete primetiti je velika grafika koja pokazuje Flash-ova impresivna dostignuća na Internetu.

flash-stats

Flash Player 10.1 je najviše očekivano Flash izdanje u istoriji kompanije Adobe. Obećava da će doneti Flash podršku ARM uređajima što znači da će neki Android telefon kao što je Nexus One moći da dobije ono što Adobe naziva “puno Flash iskustvo” kao i hardverska akceleracija za video reprodukciju za više uređaja koji bi trebalo da poboljšaju ukupne performanse i bateriju.

Adobe je stvarno uzbuđen oko Flash 10.1, kao što bi i trebalo da bude jer bi to trebalo da bude veliko izdanje.