Facebook je upravo pokrenuo novu brzu mobilnu verziju kako bi proširio svoj međunarodni domet.

Novi sajt, 0.Facebook.com, će biti dostupan u 45 zemalja kroz 50 mobilnih i bežičnih mrežnih operatora. Ova verzija Facebook je sa većinom karakteristika sa m.Facebook.com, uključujući i status ažuriranja, newsfeed, Likes, zid i komentare.

Korišćenje 0.Facebook.com je besplatno. Najveća svetska društvena mreža je dobila 50 partnera kako bi 0.facebook.com imao neprocenjivo iskustvo, osim za fotografije. Operateri, kao što su T-Mobile, Digicel, Vodafone i MTN podržavaju novu Facebook inicijativu.

Zbog svog partnerstva sa mobilnim operaterima, 0.Facebook.com je dostupan samo za osobe sa mreže i zemlje koje ga podržavaju. Ovaj mobilni sajt je napravljen za zemlje gde je bežični prenos podataka mnogo skuplji od nekog proseka, tako da tu nema SAD, Velike Britanije, Japana, Kine, Nemačke ili bilo koje druge nacije sa razvijenim bežičnim mrežama.

0.Facebook.com podseća na Facebook Lite, prvi pokušaj kompanije da izgradi ogoljenu verziju svog web sajta. Taj projekat je zatvoren ali su mnogi principi Facebook Lite ugrađeni u 0.Facebook.com.

0-facebook-screenshot