google_new_logo_270x102 Uz očigledan napor za poboljšanje usluga koje mogu da se ponude na mreži, Google želi da kupi Global IP rešenje (GIPS), Norvešku kompaniju specijalizovanu za Internet telefoniju i video konferencije. Google i GIPS su to objavili navodeći da je Google ponudio da plati 68,2 miliona dolara, premije od 27,5 odsto više od zadnje cene trgovanja i 142 odsto od 11. januara, kada je GIPS najavio kamate za strateškog partnera.

Internet se razvija brzo kao razvojna platforma a video i audio komunikacije u realnom vremenu preko Interneta postaju veoma važan novi alat za korisnike. GIPS tehnologija omogućava visok kvalitet audio i videa u realnom vremenu preko IP [Internet Protokol] mreže i veoma se radujemo saradnji sa GIPS timom u Google-u gde ćemo da nastavimo sa inovacijama za Web platformu,

rekao je Rian Liebenberg, direktor inženjerije na Google-u.

GIPS odbor je preporučio da akcionari prihvate ponudu a neki od velikih akcionara, uključujući i Kistefos Venture Capital AS i Kistefos Venture Capital II DA su se "nepovratno obavezali da prihvataju ponudu sa oko 50 odsto preostalih akcija i glasova GIPS "

Najava dolazi samo dan pre početka Google I/O konferencije, događaja posvećenog ideji izrade web-a kao osnove za nešto više od statičke web strane. Iako Google mašina za pravljenje novca i dalje najviše zavisi od oglašavanja ona traži i druge izvore prihoda, kao što je pretplata na usluge Google Apps koja je jedna od nadolazećih prilika od milijardu dolara, rekao je izvršni direktor Eric Schmidt. Gmail koji već nudi neku tehnologiju za video ćaskanje, je ključni deo Google Apps servisa.

Google već ima neku Voice over IP (VoIP) tehnologiju koju je stekao kupovinom Gizmo5 i svoj postojeći Google Voice servis. kupovina GIPS može proširiti Google-ove mogućnosti, vršiti novi konkurentni pritisak na postojeće telekomunikacione snage kao i na ostale poput Skype-a.