google Google brani svoju praksu vezanu za privatnost nakon mnogo pisama i pritužbi od povjerenika za zaštitu podataka diljem svijeta.

U pismu se izražava zabrinutost oko pitanja privatnosti vezanih za Google Buzz i Street View servis.

U svom odgovoru na pismo Google je rekao da je njegova obaveza za obezbjeđenje privatnosti dizajnirana u sve njegove proizvode. Ali je priznao pogreške koje su se dasile sa lansiranjem Buzz-a.

Mi ne uradimo baš sve 100% ispravno, a to je razlog zašto smo djelovali tako brzo u slučaju Google Buzz-a,

rečeno je u pismu koje su potpisali Jane Horvath i Peter Fleischer, iz savjeta za globalnu privatnost Google-a.

Glasnogovornik Google-a je rekao pismo predstavlja Google-ov puni odgovor na zabrinutost koju je iznijelo deset povjerenika privatnosti iz cijelog svijeta, uključujući i Veliku Britaniju, Kanadu i Francusku.

Mi smo svjesni povjerenja koje naši korisnici imaju u naše usluge kao i naše odgovornosti za zaštitu njihove privatnosti,

stoji u pismu.

Pritužbe od korisnika se odnose na to da njihovi Gmail računi se automatski spajaju na Buzz bez njihovog pristanka. Kada se povećao broj pritužbi, Google je reagovao i omogućio Buzz korisnicima da postave vlastitu kontrolu privatnosti.

Također je bilo dosta pritužbi oko Street View-a, 360-stupanjske fotografije područja rađene sa posebno opremljenim vozilima Google-a. U Njemačkoj je bilo kritika na uslugu Street View-a jer su bilježili detalje privatnih Wi-Fi mreža. Njemački Savezni povjerenik za zaštitu podataka Peter Schaar žalio se Google-u povodom toga. Pravni zahtjev u veljači 2009 godine jednog para iz Pittsburgha koji se žalio da Street View krši njihovu privatnost je odbačen od strane saveznog suda.