Senzori, barkod i RFID tagovi su načini spajanja objekata stvarnog svijeta sa Internetom. Moderni pametni telefoni se sve češće koriste za čitanje i pisanje tih podataka. Pametni telefoni se mogu koristiti i kao čitatelj (npr. barkod skeniranje) i pisač (npr. telefon preko RFID čitača za kupnju vozne karte).

Senzor tehnologija je trenutno jedna od najintrigantnijih područja inovacija za pametne telefone. Prvo, telefon može pročitati i djelovati senzor podatke iz stvarnog svijeta, podaci poput temperature, buke i aktivnosti. Drugo, telefon se može koristiti kao senzor sam po sebi, npr. detektovanje blizine i razdaljine drugih telefona.

Senzori u mobilnim telefonima su brzo-rastuće tržište. Prema iSuppli Corp, isporuka mobilnih telefona sa senzorom pokreta (akcelerometri, kompasi, žiroskopi i senzori pritiska) povećaće se pet puta za pet godina, sa 435,9 milijuna u 2009 godini na 2,2 milijarde 2014 godine.

U lancu opskrbe, senzori i RFID oznake mogu se koristiti za praćenje ulaza i izlaza robe. Kemijsko-biološki senzori mogu se koristiti za praćenje opskrbe hranom zajedno sa temperaturom i drugim senzorima. RFID i senzori već su u primjeni u industrijama vina. Neke vinarije koriste RFID kako bi bili korak ispred krivotvoritelja.

touchatag_wine

Loyalty kartice su početak korištenja RFID u maloprodaji. Ova aktivnost će se povećati samo kada potrošački mobiteli postanu pametniji. Loyalty kartice potencijalno mogu pratiti vaše transakcije u trgovini i online pregledavanje iskustava, što onda omogućava personalizaciju i preporuke koje će biti poslate na vaš telefon. Na primjer, trgovina zna što ste kupili na njihovoj web stranici, što je podatak koji se može koristiti za kupovinu u trgovini. Trgovina također zna ono šta ste probavali u svlačionici! Očito, postoje implikacije privatnost ovdje ali i to bi moglo pomoći iskustvu pri kupovini.

U budućnosti će trgovine vjerojatno više koristiti RFID za niz mogućnosti kao što su ‘inteligentne košarice’ automatsko skaniranje što je u vašoj košarici. Ovo je još daleko zbog trenutne cijene i tehničkih problema sa RFID, mobilne aplikacije koje bi utrle put mogle bi biti prilika za poduzetnike. Senzor podaci mogu se koristiti za predviđanje buduće potrošnje novca. Na primjer, HP Labs je nedavno koristio Twitter za predviđanje uspjeha u kinima, praćenjem stvari kao što su osjećaji i brzina. Iako Twitter nije senzor on daje vrlo korisne društvene signale kao neka vrsta senzora.

Senzori u telefonima mogu pratiti blizinu jedne osobe sa drugom. Na primjer u kinu da pokaže tko su vaši Facebook prijatelji.