Rat između Flash i HTML5, Apple i Adobe se vodi oko online videa. Flash sadržaj, uključujući i video, ne može i neće biti prikazan na uređajima kao što su iPhone i iPad. Čak su i Internet stručnjaci koji ne vode naročitu brigu o Apple-ovim uređajima, oduševljeni sa HTML5 kao još otvorenijim standardom od Flash-a za online sadržaj.

Nova studija MeFeedia, nezavisnog video web sajta (koji indeksira sadržaj sa oko 30.000 provajdera uključujući Hulu, Vimeo, DailyMotion i YouTube) tvrdi da samo 26% svih online videa podržava HTML5. Iako određene online mreže vrlo dobro rukuju HTML5 formatom, dok vesti i TV mreže zaostaju u podršci HTML5.

Ova brojka od 26% se čini jako malom ali ima nekoliko svetlih tačaka.

Studija je pokazala najviše sajtova koji podržavaju HTML5 format su oni koje koriste iPad korisnici. Ali samo YouTube prebacuje sadržaj u HTML5 format kada je taj sadržaj ugrađen na drugim sajtovima.

Adobe resprava sa Apple-om o web standardima je verovatno omogućio da HTML5 standard podržava video formate do čak 26%. Krajem januara 2010 godine samo 10% online videa se moglo gledati na iPhone ili drugim uređajima koji ne podržavaju Flash.

 

html5-video