2010 će biti velika godina za HTML 5. Apple i Google gaze velikim koracima a sada i Microsoft koji će izlaskom Internet Explorer-a 9 podržati HTML 5 i pomoći zajedništvu na web-u.

Budućnost Web-a je u HTML 5,

rekao je Dean Hachamovitch, generalni menadžer za IE u Microsoft-u.

Microsoft će i dalje podržavati Flash ali HTML 5 i Flash su u lošim odnosima već duže vreme. Dajući podršku HTML 5, Microsoft daje web sajt dizajnerima još jedan razlog da odustanu od Flash-a.

Microsoft planira da podržava samo H.264 kodek za HTML 5 video. Sa druge strane Flash već sada podržava H.264 kodek ali će korisnici sve manje da koriste Flash za gledanje jer ovi video zapisi mogu da se gledaju direktno u HTML 5 pretraživačima, poput IE9, Safari ili Chrome-a.

Izvršni direktor Apple-a Steve Jobs je govorio o prednostima H.264, i koristi za mobilne uređaje:

Da bi se postigao dug život baterije kada se gleda video, mobilni uređaj mora hardverski da dekodira video, jer softversko dekodiranje koristi previše snage baterije. Mnogi čipovi koji se koriste u savremenim mobilnim uređajima sadrže decoder koji se zove H.264, industrijski standard koji se koristi u svakom Blu-ray DVD playeru i usvojen od strane Apple-a, Google-a (YouTube), Vimeo, Netflix-a i mnogih drugih kompanija.

Iako je Flash je nedavno dodao podršku za H.264 video, na gotovo svim Flash sajtovima trenutno se zahtevju starije generacije dekodera koje nisu implementirane u mobilne čipove i moraju da se pokrenu u softveru. Razlika je upečatljiva: na iPhone-u na primer, H.264 video moze da se gleda do 10 sati, dok videa dekodirana u softveru mogu da se gledaju manje od 5 sati, pre nego što se baterija potpuno isprazni.

Hachamovitch takođe napominje da Flash ima i nekih prednosti, posebno oko pouzdanosti, bezbednosti i performansi, a i veliki broj korisnika koristi Flash, tako da će Microsoft nastaviti da radi sa Adobe-om da mu pomogne da bude što bolji, dodao je on.

A ako ne bude bolji, do tada će HTML 5 biti distribuiran na sajtove širom weba. Nemojte se brinuti, Microsoft, Apple i Google će se pobrinuti za to.