microsoft_logo Uz novi alat pod nazivom Spindex, Microsoft Future Social Experiences Labs pokušava nešto što mnogi nisu uspeli, socijal-medijska agregacije. Lili Cheng, generalni direktor Microsoft FUSE laboratorije, predstavila je novi alat na Web 2.0 Expo sceni.

Spindex će biti pokrenut uz niz podataka koji se obično ne nalaze u feed-ovima društvenih mreža kao što je Seesmic ili TweetDeck, tip aplikacije koji je bačen u zaborav posle odluke Twitter-a za pokretanjem službene mobilne aplikacije i eventualno desktop klijenta. Pored Facebook-a i Twitter-a, Spindex može da obradi RSS, bookmarking servis Evernote i Microsoft-ov pretraživač Bing a još više usluga je u pripremi. Windows Live ID će se pridružiti Spindex-u koji je trenutno u zatvorenoj beta verziji i uskoro će biti lansiran.

Cheng opisuje prizvod kao "društveno lični indeks" i "lični rolodeks" koji u suštini ima za cilj da obezbedi način za provlaćenje kroz socijalne medije i za razliku od većine usluga socijalne agregacije oslonac je na indeksiranju i arhiviranju. Funkcije Spindex web aplikacije su socijalni feed stream, popularne teme, deo koji ide malo dublje od onih koje Twitter nudi i mogućnost da obeležite stavke i dodate ih kao favorite.

Mi imamo jedan indeks za svakoga na svetu,

izjavila Lili Cheng.