Jedan od hitova na ovogodišnjem TechFest-a u Redmondu je tzv telefon prevodilac. To je kombiniranje prepoznavanja govora, strojnog prevođenja i tekst-u-govor tehnologije na takav naćin da omogući telefonski razgovor ljudima koji ne govore isti jezik.

Test sa Frank Seide-om, jednim od istraživača koji stoji iza projekta, gdje je razmjenjeno par pitanja na engleskom jeziku, dok je Seide odgovarrao na njemačkom jeziku. Kao što se može vidjeti iz video-a ispod, to je daleko od savršenog ali na kraju krajeva, dobiti suštinu onoga što je netko rekao bez dijeljenja zajedničkog jezika je prilično dobra stvar.

Prepoznavanja govora i strojno prevođenje su skloni pogreškama tako da će njihovo kombiniranje vjerojatno dovesti do nekih prilično smiješnih rezultata ali je to svakako obećavajuća tehnologija.

Nisu sve pogreške proizvod prepoznavanja govora i strojnog prevođenje. U nekim slučajevima prijevod ili prepoznavanje govora nisu odradili posao baš točno, međutim ima slučajeva gdje su pogreške proizvod ljudske pogrešne komunikacije, tj. nesporazuma.