chinaflag_jun10 Igra mačke i miša između Kine i Google-a je danas nastavljena, Google je danas saopštio da uvodi neke promene u pokušaju da ugodi kineskoj vladi. Prašina se digla u januaru ove godine kada je Google odbio da cenzuriše rezultate pretrage na Google.cn a nakon toga je optužio Kinesku vladu da stoji iza sajber napad na njegove servere. Pod pretnjama da bi mogao da izgubi dozvolu Google je odlučio da preusmerava korisnike na svoju Hong Kong stranicu.

Ali, bliži se vreme za obnovu Google Internet Content Provider (ICP) licence u Kini a vladini zvaničnici su jasno stavili do znanja da automatsko preusmeravanje na Google Hong Kong više nije prihvatljiva opcija.

Google nastalu situaciju rešava na naćin da umesto da preusmerava korisnike direktno sa Google.cn na Google.com.hk, kineska početna stranica će od sada jednostavno da linkuje na Google Hong, koji omogućava korisnicima da pretražuju Internet bez cenzure.

Pod tim "linkovanjem" Google zapravo misli bukvalno, ako kliknete bilo gde na stranici ona će vas odvesti na Google Hong Kong. Google veruje da će ovo umiriti kineske zvaničnike i da će time obezbediti obnovu svoje ICP dozvole.

Kao kompanija želimo da informacije budu dostupne svim korisnicima uključujući i kineske. To je razlog zašto smo radili tako naporno da održimo Google.cn u životu. Ovaj naš novi pristup je u skladu sa našom obavezom o necenzuri i kako verujemo, sa lokalnim zakonom. Zbog toga se nadam da će naša licenca biti obnovljena po ovom osnovu tako da možemo da nastavimo sa ponudom naših usluga kineskim korisnicima putem Google.cn,

rekao je David Drummond, podpredsednik korporativnog razvoja i glavni pravni službenik Google Kina.

Iako je ovo tehnički u skladu sa kineskim zakonom, da nema automatskog preusmeravanja korisnika na Google Hong Kong, teško je poverovati da bi vladini zvaničnici mogli biti zadovoljni sa ovim linkovanjem 

Biće zanimljivo videti odgovor kineskih vlasti a to ćemo saznati uskoro jer Google-ova licenca istiće 30 juna.

googlechina_jun10