Danas je Google objavio završetak novog web sustava za indeksiranje sadržaja koji se zove Caffeine (Kofein). Caffeine pruža 50 posto svježije rezultate pretraživanja Interneta od prošlog indeksa i to je najveća zbirka web sadržaja koju su ponudili. Bilo da je to vijest, blog ili forum post, sada možete pronaći linkove za relevantne sadržaje mnogo ranije nakon što su objavljeni nego što je bilo moguće ikad prije.

Kada se pretražuje Google, ne pretražuje se Web. Umjesto toga vi pretražujete Google-ov indeks web-a koji je kao neki spisak koji vam pomaže da odredite točnu informaciju koju trebate.

Sadržaj na webu se neprestano multiplicira, videa, slike, vijesti i ažuriranja u stvarnom vremenu, danas je prosječna web stranica mnogo bogatija i složenija nego ranije tako da je to razlog Google-ovog novog sustava za indeksiranje pretraživanja. Osim toga, očekivanja koristnika što se tiče pretraživanje su daleko veća nego što su bila.

caffeine

Slika prikazuje kako je stari sustav za indeksiranje radio u odnosu na Caffeine

Google-ov sustav indeksiranja je ranije imao nekoliko slojeva od kojih su neki osvježavani brže od drugih, glavni sloj bi se update-ovao svakih par tjedana. Za osvježavanje sloja starim indeksom, analizirao bi se cijeli web, što je značilo značajna kašnjenja od trenutka pronalaženja nove stranice do stavljanja na raspolaganje korisnicima pretrage.

Sa Caffeine, web se analizira u malim dijelovima a Google-ov indeks pretraga se ažurira na kontinuiranoj osnovi i globalnoj razini. Kada se pronađe nova stranica ili nove informacije o postojećim stranicama, one se dodaju ravno u indeks. To znači da možete pronaći informacije svježije nego ikada prije, bez obzira kada i gdje je su objavljene.

Caffeine omogućuje indeksiranje web stranica u ogromnim razmjerima. U stvari, svake sekunde Caffeine procesuira stotine tisuća stranica paralelno. Caffeine zauzima skoro 100 milijuna gigabajta prostora za pohranu u jednoj bazi podataka i dodaje nove podatke brzinom od više stotina tisuća gigabajta po danu što ga stvarno pravi najmoćnijim indexom do sada napravljenim.