twitter Velike promene dolaze na Twitter linkove. Kompanija je najavila da će uskoro početi koristiti novi servis za skraćenje službenih linkova t.co za sve linkove koji se dele na Twitter-u. Znaći, svaki put kad delite link preko Twitter web klijenta ili trećih strana, on će biti umotan u link sa formatom t.co /******.

Podpredsednik Twitter proizvoda Jason Goldman kaže da funkcija služi za tri svrhe. Prvo, da pomgne Twitter-u sa spam-om jer će usluga biti u stanju da precizno prati distribuciju svih linkova a može i da upozori korisnike kada postoji sumnja da je link zlonameran. Drugo, omogućiće korisnicima da bolje razumeju gde linkovi idu. I treće, pomoćiće Twitter analizi koja je povezana sa Promoted Tweets. Goldman kaže da Twitter unapred najavljuje ovu promenu, koja je trenutno aktivna samo za tri naloga, kako bi programerske zajednice bile spremne za ono što dolazi.

Zbunjujući deo t.co je da mnogi korisnici neće biti svesni tih promena. To je zato što je Twitter uključio metadata sa svakim tweet-om koji omogućava klijentima da prikažu originalni URL link, čak i kada je link preusmeren kroz t.co. Na primer, ako delite link onlinetrziste.com, link će se u vašem tweet-u i dalje prikazivati kao http://onlinetrziste.com, uprkos činjenici da su korisnici tiho preusmereni kroz t.co pre nego što su stigli na svoj omiljeni blog. Dok će korisnici sada vidjeti proširene linkove u svom tweet-u (mogu biti prilično dugački), ipak će se svaki link računati kao dvadeset karaktera u odnosu na 140 maksimalnih karaktera. To je zato što svi t.co linkovi imati tačno dvadeset karaktera.

Goldman kaže da cilj nije da se izgradi brend oko t.co nego da se poveća transparentnost linkova koji se dele na Twitter-u. To nije dobra vest za servise za skraćenje linkova poput bit.ly ali to ne bi trebalo da znaći ni njihov kraj.

Današnja vest nije iznenađenje jer je još u martu Twitter počeo usmeravanje direktnih poruka preko novog servisa za skraćivanje linkova kao zaštitu od phishing-a. Odgovor na pitanje kada će se servis proširiti Twiter-om je došlo vrlo brzo i to već ovo leto.